Sommelsdijk - Tien jaar geleden was er op het eiland Goeree-Overflakkee een run ontstaan op elektrische koffiemolens. Een krant kopte: “Gekte op Goeree om gemalen oesters”. De inwoners wilden er oesterschelpen in malen omdat het schelpenpoeder een geneeskrachtige werking zou hebben. Het bestuur van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee hoopt dat er wederom een run op oesters zal ontstaan. Maar ditmaal niet om ze te vermalen, maar om oesters uit de museumwinkel te kopen. "We hebben te maken met een steeds hogere gasprijs om de vijf trapgevelhuisjes uit de 17e eeuw te verwarmen; we hopen met dit soort acties voldoende financiën binnen te halen om de winter door te komen...." Lees meer >>

>>vervolg

Oestermagneet op koelkast

In 1689 schilderde Meindert Hobbema het Laantje van Middelharnis. Het originele schilderij kwam in de 18e eeuw via Lambertus Kolff in het bezit van de voormalige gemeente Middelharnis. Op latere leeftijd ruilde hij het Laantje voor twee andere schilderijen; een kopie van het Laantje en een Gelders landschap die beide tot op de dag van vandaag in het Raadhuis van Middelharnis hangen. Het “echte” Laantje hangt in the National Gallery in Londen.

Wil je dit geliefde schilderij ook in jouw huis zien? Dan is deze oestermagneet misschien iets voor jou. Per stuk slechts 7,50 euro.

Oesters met dames in klederdracht

Naast de oesters met het wereldberoemde Laantje van Middelharnis, prijken er ook op zwarte houten blokjes verschillende dames in klederdracht. De foto’s zijn afkomstig uit heel Nederland. Een zeer fraai tafereel voor op een dressoir of in een kast. Per stuk slechts 7,95 euro.

Zijn oesters ook typisch voor Goeree-Overflakkee?

Jazeker. In het wapen van Herkingen is zelfs een oester opgenomen. Er zijn oesterriffen in de zeezijde voor het Haringvliet en de Grevelingen en er waren recent 500 hectare aan oesterriffen in de Grevelingen.

Waarom deze verkoop?

Het bestuur van het museum in Sommelsdijk heeft te maken met een steeds hogere gasprijs om de vijf trapgevelhuisjes uit de 17e eeuw te verwarmen.

Door verkoop van museumartikelen hopen zij naast de entreegelden voldoende financiën binnen te halen om de winter door te komen. Wilt u het Streekmuseum ook steunen? Bezoek het museum of word lid voor slechts 20 euro per jaar.

Help het museum de winter door!

Foto's

  • Het laantje van Middelharnis
  • Afbeeldingen van dames in klederdracht