Regio - Voor de dieren in de natuurgebieden op en rondom ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee is het een drukke tijd: voorjaar! Vogels hebben nesten, broeden eieren uit en krijgen de zorg voor jongen. Ook hazen en reeën hebben jongen. De natuur is in deze tijd van het jaar dan ook extra kwetsbaar voor verstoring. Diverse natuurbeschermingsorganisaties sporen hondeneigenaren aan: "Honden aan de lijn". Zij controleren hier in deze periode dan ook nauwlettend op. Lees hieronder meer >>

Jachtinstinct

“Alle honden hebben jachtinstinct,” zegt Tom Visser van Natuurmonumenten. “Dus niet alleen de jachthonden. Als een hond een dier ruikt, wordt dat instinct geprikkeld. Veel honden hebben de neiging de geurbron op te sporen. Omdat bijna alle dieren bang zijn voor honden, zullen ze opschrikken als een hond te dichtbij komt. Ook de honden die alleen nieuwsgierig zijn en de dieren niets zullen doen, zorgen voor verstoring. Vogels en zoogdieren zien geen verschil. Als vogels van het nest verjaagd worden zijn de eieren of jongen vaak een eenvoudige prooi voor roofdieren. Reekalfjes kunnen het moederdier kwijtraken of in vlucht worden aangereden. De gevolgen zijn niet altijd goed te zien, maar ze zijn er wel degelijk. ”

Verantwoordelijkheid

Natuurmonumenten en andere natuurbeheerders zijn verantwoordelijk voor veel natuurgebieden op het eiland. “Om deze taak naar behoren te kunnen vervullen zijn regels en afspraken nodig,” vertelt Visser van Natuurmonumenten. “Eén van die regels is ' honden aan de lijn'. Niet altijd even prettig voor hond en baasje, maar hij is wel nodig. Wij zijn er van overtuigd dat bijna alle hondenbezitters deze verantwoordelijkheid met ons willen delen. Ook als je denkt dat je hond toch niets doet en goed luistert, weet je van het oer-instinct en alle mogelijk nare gevolgen.”

Bron Natuurmonumenten