Regio - Leerlingen van basisschool Roxenisse (Melissant) openen volgende week vrijdag 15 oktober 2021 het eerste Tiny Sea Forest ter wereld in de Grevelingen. Daphne Teeling, regiodirecteur IVN Natuureducatie onthult aan het begin van de dag het informatiebord en leerlingen zetten een gebiedseigen-soort uit en leggen de eerste hand aan het onderwaterbos. Na de symbolische opening volgen de leerlingen een bijzonder buitenlesprogramma waarin ze o.a. kennismaken met de onderwaternatuur.

Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen!’ aldus Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta.

Leren in en van de natuur
Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Op het belevingsplatform kunnen kinderen de nieuwe onderwaternatuur ontdekken, terwijl hun voeten droog blijven! Het buitenlokaal kunnen leerkrachten gebruiken voor het dagelijkse onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals onderwaterleven, bodemdiertjes en planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Kijkje in de toekomst
Het Tiny Sea Forest is het Grevelingenmeer in het klein. Hier is te zien hoe we de natuur een handje kunnen helpen. Op de bodem groeien straks velden vol zeegras waar krabbetjes en andere beestjes in schuilen. Stenen, boomstammen en andere structuren vormen een rif waar oesters en wieren op groeien. Zo geven we een doorkijkje naar hoe de Grevelingen er in de toekomst uit kan zien: uniek en vol leven.

Tiny Sea Forest: een bijzondere samenwerking
Het Tiny Sea Forest in het Grevelingenmeer is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking van IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, en dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland.

Foto

Onderwaternatuur Grevelingen (@Ingrit Raven)