[Met update van boswachter, video en geluidsfragment onderaan artikel] Goeree-Overflakkee - De inmiddels bekende natuurfotograaf Hans van der Elst zag 'm op 23 mei voor z'n lens verschijnen: "De zeldzame Roodmus is bij ons op het eiland, op de slikken van Flakkee, neergestreken en zingt uit volle borst om een vrouwtje te lokken!" De Slikken van Flakkee vormen de natuurlijke overgang van het water van de Grevelingen naar ons eiland tussen "Goeree" en Herkingen. Het is een prachtige plek voor de Roodmus, die zich helemaal thuis voelt in deze unieke omgeving. "Inmiddels is het wel weer erg druk aan het worden, omdat meer mensen de Roodmus als bijzonderheid op de foto willen zetten."

Vervolg

Bekijk en luister HIER het Facebookfilmpje met geluidsfragment.

Vogelbescherming: "De mannetjes van deze in Nederland zeldzame broedvogel zijn zeer fraai om te zien. Ze zijn fel rood gekleurd en hebben een kenmerkende zang. Onvolwassen mannetjes zingen ook, maar zijn net zoals vrouwelijke vogels bruinig. Roodmussen kom je in Nederland vooral tegen aan de kust en hoor je vaak eerder dan dat je ze ziet. Zodra er gebroed wordt en het mannetje stopt met zingen, lijken de vogels verdwenen", aldus Vogelbescherming.nl

[update Staatsbosbeheer Grevelingen]

Piet van Loon, boswachter Staatsbosbeheer Grevelingen: "Het publiek wordt geattendeerd op het feit dat ze niet van wegen en paden af mogen. We zien dat veel mensen ook een goede foto proberen te maken, uiteraard is dit toegestaan en de Roodmus zit op een locatie waar dit van verschillende kanten ook goed kan. Echter zien we ook dat heel veel mensen dwars door begroeiing heen lopen en veel andere (broed)vogels verstoren en verontrusten of zelfs vertrappen! Alvast bedankt voor het opletten! Zo houden we samen de Slikken van Flakkee uniek en bereikbaar!"