17 september 2019, Middelharnis - Tijdens Open Monumentendag (14 sept. jl) is onder grote belangstelling het eerste exemplaar van het Erfgoedpaspoort Goeree-Overflakkee uitgereikt door burgermeester Ada Grootenboer. Op het publieksevent van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee nam junior-reporter van het erfgoedmagazine Jeanne Huizer op de Menheerse Werf in Middelharnis het eerste exemplaar in ontvangst. Het Erfgoedpaspoort is gemaakt om kinderen op een toegankelijke manier meer te leren over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee, met de nadruk op de rol die het water speelt en speelde op het eiland.

Spannend erfgoed

Goeree-Overflakkee heeft heel veel erfgoed, maar wat is erfgoed nu eigenlijk? Met het Erfgoedpaspoort kunnen kinderen daar op een leuke en speelse manier achter komen. In het Erfgoedpaspoort staan prachtige en spannende gebouwen, kunstwerken en landschappen, havenkanalen, een eeuwenoude scheepswerf en de RTM trambaan. Ook minder tastbare geschiedenis zoals de herinneringen aan de Watersnoodramp van 1953 en de inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je erin terug. Al deze erfgoedobjecten hebben een relatie met het water. Kinderen leren ze op een leuke en actieve manier de bijzondere, historische plekken op het eiland kennen. Het paspoort is vanaf nu gratis verkrijgbaar op diverse locaties op Goeree-Overflakkee, zoals het Streekmuseum, de Menheerse Werf of het RTM-museum. Het paspoort is natuurlijk ook verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp. Het paspoort is het meest geschikt voor kinderen tussen de acht en elf jaar.

Hoe werkt het?

Met het paspoort zijn zeventien locaties op Goeree-Overflakkee te bezoeken. Op elke plek is óf een stempel te halen, óf via een op te lossen opdracht een sticker met letter te verkrijgen. Wie meer dan twaalf plekken heeft bezocht, krijgt bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee'. Om al die locaties te bezoeken is er anderhalf jaar de tijd! Er zijn ook nog extra prijzen te winnen door bonusopdrachten uit te voeren.