17 mei 2019, Regio - Bij het Haringvliet werd afgelopen woensdag een unieke vogelboulevard geopend: Hellegat-Ventjager. Vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen hier het jaar rond vogels observeren en genieten van de natuur en vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten. Deze boulevard is ook rolstoeltoegankelijk gemaakt. De opening werd gedaan door de provincie Zuid-Holland, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en de gemeente Goeree-Overflakkee. Lees hieronder meer.

Nieuwe en bestaande voorzieningen gecombineerd

De vogelboulevard bestaat uit informatie- en uitkijkpunten, een uitkijktoren, vogelkijk-schermen, bewegwijzering en de benodigde parkeerfaciliteiten. In totaal zijn er 4 vogelkijkhutten en een uitkijktoren bij Ooltgensplaat. De vogelschermen zijn opgeknapt of nieuw geplaatst en te bereiken met de auto en fiets. Een van de kijkhutten is rolstoel toegankelijk gemaakt.

“Net als bij de opening van het vogelobservatorium vieren we ook vandaag de goede samenwerking dat wederom tot een prachtig resultaat heeft geleid. De trots en energie spat er vanaf bij alle partijen. Erg mooi om dit mee te maken”, aldus Linda Böcker, bureauhoofd afdeling Water en Groen bij provincie Zuid-Holland.

Vogels kijken zonder ze te verstoren

De recreant kan ongezien de vogelkijkhutten bereiken. Daarvoor zijn wilgenschermen geplaatst. De vogels worden zo ook niet verstoord.
Iedere hut draagt de naam van een vogel en geeft de bezoeker per locatie een andere beleving.

Vogelsoorten die je hier kunt bewonderen zijn kluut, de lepelaar, zwartkopmeeuw en visarend. Maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels kun je er ontdekken. De uitkijktoren is 1 van de beste plekken om de zeearend te zien. Die herken je direct door zijn enorme afmetingen!

Vogelkaart

In iedere kijkhut hangt een informatiebord met de meest kenmerkende vogelsoorten van het gebied. Speciaal voor de vogelboulevard is een vogelkaart ontwikkeld. Hierop staan de 31 meest voorkomende vogels van de vogelboulevard afgebeeld. Alle informatie direct binnen handbereik over de vogels, de locaties van de vogelkijkhutten en een fiets/wandelroute in de omgeving. Download de vogelkijkkaart.

Van Hellegat naar vogelparadijs

Ooit waren de Hellegats- en Ventjagersplaten een aaneengesloten natuurgebied. Door de aanleg van dammen in het kader van de Deltawerken veranderde die situatie. De Hellegatsplaten vielen droog in 1987 na aanleg van de Philipsdam. Mede door de inzet van Staatsbosbeheer heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot hoe het er nu uitziet.

De combinatie van brak- en zoet bodemwater, natte en droge klei en droog zand, en begrazing door heckrunderen en paarden zorgt voor een halfopen en gevarieerd landschap. Bos en struweel, riet, ruigte, grazige delen en open water wisselen elkaar af. Ieder jaar broeden honderden kokmeeuwen in het gebied. Steeds vaker wordt hier ook de zeearend gezien. Het wachten is op het eerste succesvolle broedpaar.

Mede mogelijk gemaakt door

De vogelboulevard is 1 van de activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet. Naast de Nationale Postcode Loterij draagt de provincie Zuid-Holland in het kader van de Landschapstafel Haringvliet financieel bij aan de vogelboulevard.

Foto:

Op foto van links naar rechts: Linda Böcker (afdelingshoofd Water en Groen provincie Zuid-Holland), Berend-Jan Bruggeman (wethouder gemeente Goeree-Overflakkee), Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland), Ad van Hees (provinciehoofd Staatsbosbeheer Zuidwestelijke Delta).

Bron zuid-holland.nl