Haringvliet/Volkerak - Bij het Haringvliet wordt een bijzondere vogelboulevard geopend. U bent van harte welkom bij een speciale kom-in-de-kijkhut-middag die ter gelegenheid van deze opening wordt georganiseerd. Op woensdagmiddag 15 mei 2019 van 13:30 – 16:00 uur staan boswachters van Staatsbosbeheer en Camilla Dreef, ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, voor u klaar om van alles te vertellen over de vogelrijkdom op het Haringvliet en het Volkerak. Lees hieronder meer.

Vogelboulevard
Vogelboulevard Hellegat-Ventjager is een initiatief van Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Het bestaat uit vier vogelkijkhutten, die allemaal genoemd zijn naar een vogelsoort: Kluut, Visarend, Zwartkopmeeuw en Lepelaar, en een uitkijktoren bij Ooltgensplaat. Al deze vogelsoorten zijn er uiteraard te bewonderen, maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels. De uitkijktoren is één van de beste plekken om de zeearend te zien. Deze herken je direct door zijn enorme afmetingen! Vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen hier het jaar rond genieten van de vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten. Vogelkijkhut Kluut is ook toegankelijk voor mindervaliden.

Gratis vogelherkenningskaart
Voor alle deelnemers aan de kom-in-de-kijkhut-middag ligt er een gratis vogelherkenningskaart klaar. Op deze kaart staan de 31 meest voorkomende vogels van de vogelboulevard afgebeeld, de locaties van de vogelkijkplekken, een fietsroute en een mooie wandelroute. De kaart is ook gratis te downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/haringvliet, klik op ‘over dit gebied’.

Wie, wat, waar, wanneer?
Datum: Woensdag 15 mei 2019
Tijd: Van 13:30 – 16:00 uur
Wat: Kom-in-de-kijkhut-middag
Voor wie: Bewoners uit de regio
Kosten: Gratis
Waar: Vogelkijkhut Kluut, Visarend en Lepelaar. Zwartkopmeeuw en de uitkijktoren zijn op eigen gelegenheid te bezoeken. Voor exacte locaties zie het bijgevoegde kaartje.

Bereikbaarheid: Als aanvulling mbt de bereikbaarheid van de vogelkijkhutten is het advies: Kom op de fiets of met de auto.

De route is als volgt:

Voor alle vogelkijkhutten: vanaf Rotterdam: afslag 22 Numansdorp, vanaf Breda: afslag 23 Willemstad, vanaf Middelharnis: afslag Ooltgensplaat.

Kluut: U kunt parkeren op de parallelweg langs de N59. Vanaf hier volgt u het betonnen pad. Bij de handwijzer op de dijk rechtsaf het gebied in en vervolgens bij de veekraal linksaf. Na 250 meter ligt aan het einde van het pad de Kluut.

Visarend: Vanaf de parkeerplaats (hoek Parallelweg N59 / buitendijk) de wegwijzer volgen naar de tunnel onder de N59. Aan het einde van de tunnel gelijk rechtsaf de dijk op en de bebording volgen. Na ± 200 meter start vindt u aan uw linkerhand de vlonder naar de Visarend.

Lepelaar: U kunt parkeren in berm van parallelweg langs de N59. Loop de trap af en volg de route. Na ± 60 meter bent u bij de Lepelaar.