Ouddorp - In Ouddorp, op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee zijn de kwaliteitskeurmerken voor kustgemeenten, stranden en jachthavens uitgereikt. Vijf Nederlandse kustgemeenten werden beoordeeld als groene en duurzame bestemming. Hiervoor ontvingen zij vandaag een QualityCoast Award. 181 stranden en jachthavens ontvingen de Blauwe Vlag. Op spectaculaire wijze werden de QualityCoast Vlag en Blauwe Vlag vanuit de lucht aanreikt.... lees hieronder meer.

Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen overhandigde een QualityCoast Award en Blauwe vlag aan de gemeenten Ameland, Goeree-Overflakkee, Veere en Westvoorne. De gemeente Katwijk ontving een QualityCoast Award.

Gastheer van deze dag gemeente Goeree-Overflakkee organiseerde op 9 mei samen met Stichting Green Destinations en Blauwe Vlag Nederland deze dag vol ceremonie, informatie en kennisuitwisseling om Nederlandse bestemmingen, hun stranden en jachthavens veiliger, schoner, groener en duurzamer te maken. Rond het middaguur maakte juryvoorzitter Patrick Poelman de stranden en jachthavens bekend die een Blauwe Vlag gingen krijgen. Hugo de Jong maakte de QualityCoast Award-winnaars bekend. Daarna reikte Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen de QualityCoast Awards en Blauwe Vlaggen officieel uit aan de genomineerden.

Parachutisten brengen de vlaggen
Hierna toog het hele gezelschap naar buiten waar zij werden verrast door twee parachutisten die op spectaculaire wijze Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen en wethouder Both van Goeree-Overflakkee de QualityCoast Vlag en Blauwe Vlag aanreikten. Vervolgens hesen zij beide vlaggen in de top van de mast. Na de ceremonie was er in de middag nog een inhoudelijk programma en waren er excursies voor de deelnemers. Voorafgaand en tussen de ceremonie en het middagprogramma presenteerden diverse bedrijven hun innovatieve groene oplossingen om gemeenten, hun bedrijven, jachthavens en stranden verder te helpen om (nog) duurzamer, groener, schoner en veiliger te worden.

Veilige en schone jachthavens en stranden
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De Blauwe Vlag wordt voor het eerst toegekend aan de jachthavens Midwolda (Midwolda), ’t Bassin (Maastricht), Strijensas (Strijensas) en Rivièra Beach (Biddinghuizen). Op de stranden van Nieuw-Haamstede en Dishoek in Zeeland wappert in 2019 ook voor de eerste keer de Blauwe Vlag.

Groene Wimpel
Een aantal jachthavens ontvingen naast Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jachthaven Biesbosch in Drimmelen, Jachthaven Nauerna in Assendelft, Jachthaven Schraa Woudsend, Marina Den Oever en Jachthaven WSV De Helling in Culemborg ontvingen de Groene Wimpel voor de eerste maal.

QualityCoast voor een groene en duurzame bestemming
Voor het verwerven van de QualityCoast Award zijn de gemeenten aan de hand van ruim 100 criteria en indicatoren beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Aan de hand van een onafhankelijke audit is uiteindelijk bepaald welke waardering iedere gemeente krijgt en waarom.

Meer over QualityCoast
QualityCoast is ’s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustgemeenten. Daarnaast is er het Green Destinations programma waaraan alle gemeenten kunnen deelnemen, ook steden. Beide programma’s worden aangeboden door de Stichting Green Destinations, die ruim 150 gemeenten en regio’s ondersteunt in bijna 50 landen.

Door aan één van de programma’s mee te doen krijgt een gemeente goed inzicht in zijn prestaties en verbetermogelijkheden op het gebied van: duurzaam toeristisch beleid, gastvrijheid, ‘groene’ economie, cultuur, natuur en landschap, milieu en klimaat. Met het QualityCoast of Green Destinations keurmerk profileert de gemeente zich eveneens als een duurzame groene, schone en authentieke bestemming naar haar bezoekers, bewoners en ondernemers.

Een van de criteria die de QualityCoast status van een kustbestemming bepaalt, is het beschikken over een of meerdere Blauwe Vlag-gecertificeerde stranden.