2 mei 2019, Ouddorp - Eerder kon u lezen dat veel vogelaars van 'heinde en verre' vogelaars kwamen naar ons eiland Goeree-Overflakkee, voor een wel heel bijzondere gast: de Kalanderleeuwerik. Hij werd op 25 april j.l. gespot en gefotografeerd door ontdekker Frans Rosmalen. Wat er door hem heenging? "Ongeloof en ik was zenuwachtig. Dit overkomt je misschien maar eens in je leven...." De Kalanderleeuwerik, een zeldzame dwaalgast die in de laatste 10 jaar maar een stuk of 4 keer in Nederland is neergestreken." Frans deelt graag de bijzondere foto met u en vertelt zijn verhaal. Lees hieronder verder.

Interview Frans Rosmalen

Even voorstellen: "Mijn naam is Frans Rosmalen en ik ben 72 jaar oud. Sinds 1993 ben ik de eigenaar van een vakantiehuisje op Noordzeepark in Ouddorp. Samen met mijn zoons Chris en Luc gaan we van hieruit vaak vogels bekijken op het prachtige eiland Goeree-Overflakkee."

Op de vraag of Frans al langer een natuurfotograaf is, zegt hij: "Ik ben niet zozeer fotograaf, maar ik wil wel altijd een 'bewijsje' meenemen van hetgeen ik gezien heb. En we komen veel moois tegen. De natuur op het eiland trekt mij zeer."

We vragen aan Hans of hij de bijzonder vogel gelijk herkende, waarop hij antwoordt: "Neen. Wél zag ik dat het een vogel was die ik nog nooit had gezien en vooral gehoord. Via een identificatie-app (van Merlin Bird), stelde ik vast dat het een Kalanderleeuwerik was. Ik heb toch nog even een foto opgestuurd naar Jordy Houkes om bevestiging te krijgen van mijn bevindingen, welke ik snel kreeg! Toen heb ik de foto ge-upload naar waarneming.nl. Toen ging het balletje rollen en na ca 1 uur kwamen de eerste vogelaars aan. Inmiddels zijn er in de eerste 2 dagen, maar liefst 450 mensen geweest die deze vogel gepost hebben."

Frans, wat was je eerste gedachte die door je hoofd schoot, toen je deze bijzondere vogel zag? "Ongeloof en ik was zenuwachtig. Dit overkomt je misschien maar eens in je leven!"
Rosmalen is erg blij met de natuur op Goeree-Overflakkee, de vele plekjes waar gespot kan worden en de verschillende aangelegde uitkijkpunten. Hij vind het een lust voor het oog: "Goeree-Overflakkee is voor mij (en vele anderen) een waar paradijs voor wat de natuur betreft. Ik ga dan ook vaak om 05:00 uur al mijn rondje maken om naar vogels te luisteren en kijken. En ...om ze natuurlijk vast te leggen met de camera, want het 'bewijs' moet mee nar huis!"

Tip van Frans Rosmalen: Voor meer informatie kunt u ook terecht op de site van 'Dutchbirding'.