Ouddorp - Sinds 1990 is de VVV gevestigd in ‘t Blaeuwe Huus in Ouddorp. Daar vonden gasten tot voor kort een balie met behulpzame medewerkers, een winkel en een kleine expositieruimte. Maar sinds vrijdag 8 maart 2019 is er een VVV Inspiratiepunt te vinden, waar gasten op een eigentijdse en interactieve manier kunnen verkennen wat er te zien en te doen is op Goeree-Overflakkee. Beleving staat daarbij centraal. Lees hieronder meer en bekijk de foto's.

Inspiratie over Goeree-Overflakkee

De beleving start bij een interactieve tafel, waarop een maquette van het eiland is weergegeven met markante gebouwen. Door middel van projectie wordt de tafel tot leven gebracht. Surfers varen over de tafel, tulpen bloeien op en fietsers bewegen er overheen. Op een groot touchscreen kan de keuze voor diverse thema’s worden gemaakt. Op basis van het thema past de projectie van de tafel zich aan. Als de gast bijvoorbeeld kiest voor ‘Een natuurgebied bezoeken’ kunnen er verschillende natuurgebieden aangeklikt worden. Op de tafel verschijnt de locatie, op het touchscreen informatie over het gebied en op een grote wand achter de tafel foto’s van het natuurgebied.

Van tramrit tot pop-up museum

Maar er is meer te beleven. Zo kunnen gasten in het nagemaakte interieur van een oude RTM tram een video over het eiland bekijken, waarbij bewegingseffecten in de bankjes aanvoelen alsof je werkelijk een tramrit maakt. Verderop staan enkele bekende inwoners van Goeree-Overflakkee, zoals Dave von Raven of Richard Groenendijk. Zij vertellen over hun binding met het eiland en hun favoriete plekken. Ook is er een pop-up museum met mini tentoonstellingen van musea. En op speciale verlichte panelen worden bijzondere natuurfoto’s getoond.

Water als thema

Het thema water is belangrijk voor Goeree-Overflakkee. Op surfzeilen worden watersportbeelden geprojecteerd en actuele weersinformatie, zoals windsnelheid en golfhoogte. Op een culinaire tafel kun je een vismenu kiezen, waarna een culinair visgerecht op een bord verschijnt. Gevolgd door uitleg over de betreffende vissoort.

Positieve ontwikkeling

Jeroen den Hollander (voorzitter VVV): “De gast verwacht steeds meer beleving en interactie en dit nieuwe inspiratiepunt speelt daar helemaal op in. Ook voor inwoners is het een bezoek meer dan waard.”. Tea Both (wethouder gemeente Goeree-Overflakkee) sluit zich daar bij aan. “Wij hebben in het collegeprogramma een ambitie opgenomen om de informatie op het eiland naar een eigentijds niveau te tillen. Het nieuwe VVV Inspiratiepunt is echt heel bijzonder, een aanwinst voor het eiland.”

De realisatie van het VVV Inspiratiepunt is tot stand gekomen door een bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee, Stichting ‘t Blaeuwe Huus, United Fish Auctions en het Coöperatief Dividend van Rabobank Het Haringvliet. Het verandertraject is begeleid door Patrick Polie van DestinatieX.