Ouddorp - KNRM Ouddorp opent een nieuw drijvend boothuis. Het reddingstation Ouddorp van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt de beschikking over een nieuw drijvend boothuis bij de Ouddorpse haven, dat om 11:00 uur op 8 december 2018 officiëel wordt geopend. Het boothuis is bekostigd door Stichting Helden der Zee-Fonds "Dorus Rijkers". Lees hieronder verder.

Stichting Helden der Zee- Fonds "Dorus Rijkers"

Het boothuis is bekostigd door Stichting Helden der Zee-Fonds "Dorus Rijkers". Dit fonds steunt de KNRM al jaren genereus, waardoor de KNRM in staat was om een drijvend boothuis te laten bouwen bij ABC Arkenbouw op Urk dat door zijn zwarte uiterlijk beter past in de omgeving.

Er is een speciale rol weggelegd voor mevrouw Berkhoff-Cloeck, zij gaat de naamgeving doen. De naam van het boothuis is “Hendrika Pieternella”. Deze naam prijkte eerder op een reddingboot, maar door verhuizing en omdopen verdween die naam. Destijds is afgesproken dat “Hendrika Pieternella” op een ander object van de KNRM weer zou worden vermeld. En dat is dit drijvende boothuis geworden.

Het boothuis heeft naast een stalling voor de reddingboot “Griend” een bemanningsverblijf, een pakkenruimte en voldoende bergruimte. Vanwege het hoge zoutgehalte op de Grevelingen is gekozen voor een betonnen bak als fundering die onderhoudsvriendelijker is, waarop het boothuis verder is gebouwd. De vrijwillige bemanning heeft zich, naast de drukke periode tijdens de zomermaanden, ook ingezet om zelf het drijvende gebouw af te timmeren en af te werken.

Het voormalige boothuis van KNRM Ouddorp dat in de Grevelingen lag is inmiddels verhuisd naar KNRM Stellendam in de Binnenhaven aan het Haringvliet. Daar is het geschikt gemaakt voor de stalling van de grotere Nikolaas-klasse reddingboot “Valerie Struis”.

Achtergrondinformatie KNRM Ouddorp

Het KNRM-reddingstation Ouddorp ligt op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland en is in december 1869 opgericht. Het werkgebied van de reddingboot Griend betreft de Grevelingen, terwijl aan de buitenkant de Noordzee wordt bediend met de reddingboot Baron van Lynden. Met gemiddeld meer dan 100 acties per jaar is KNRM Ouddorp een druk reddingstation binnen de KNRM. De bemanning van het reddingstation bestaat uit een hechte groep van 29 vrijwilligers verdeeld over de bemanning, walploeg en een gecombineerde plaatselijke commissie met buurstation KNRM Stellendam.