Ouddorp, Grevelingen - Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen de Grevelingen en de Noordzee afgesloten. Dit heeft gevolgen voor de natuur onder water. Er is door de afsluiting in delen van het meer een gebrek aan zuurstof ontstaan. Daarom zijn er plannen voor het maken van een doorlaat in de Brouwersdam. Kom ook naar de inspirerende 'Informatieavond getij Grevelingen'. Lees hieronder meer.

De doorlaat zorgt voor een beperkte terugkeer van eb en vloed op de Grevelingen en verversing van het water. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het water. Goed voor de natuur onder water, voor het bodemleven, voor vissen en ander onderwaterleven, met mogelijk kansen voor beperkt herstel van de oorspronkelijke deltanatuur. Op dit moment wordt door het Rijk samen met de regio en Staatsbosbeheer nagedacht over verschillende varianten van een doorlaat in de Brouwersdam. Hierbij zit ook een optie voor het combineren met het opwekken van duurzame energie door middel van een getijdencentrale.

Inspirerende Informatieavond getij Grevelingen

Tijdens de Grevelingenweek staan we stil bij deze ontwikkelingen. IVN organiseert samen met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de Nederlandse Onderwatersport Bond een inspirerende avond waar de dynamiek zowel onder als boven water van de Grevelingen wordt toegelicht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst via deze link. Onderzoekers van Wageningen Marine Research en het NIOZ laten met verschillende proeven zien hoe het onderwaterleven en het getij in het echt werkt. Wees er op tijd bij, vol is vol.

Wanneer: Dinsdag 23 oktober 2018, van 19:15 – 21:00 uur.

Locatie: Informatiecentrum Grevelingen, Binnenzijde 25, 3253 MN Ouddorp.