[video] 10 oktober 2018 - Goeree-Overflakkee, en de Brouwersdam in het bijzonder, zijn door hun unieke ligging aan de Noordzee en Grevelingen dé ideale uitvalbasis voor watersporters wereldwijd. Door de ideale stroming van het water en de gunstige weersomstandigheden wordt deze watersportbestemming vooral geroemd door surfers uit binnen- en buitenland. Het prachtige eiland Goeree-Overflakkee heeft door haar unieke ligging vlakbij Rotterdam, Breda en Antwerpen veel te bieden voor city trippers, natuurliefhebbers én watersporters. De Brouwersdam, een acht kilometer lange dam tussen Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) en Schouwen-Duiveland (Zeeland), trekt niet voor niets 1,3 miljoen bezoekers per jaar, waarvan tienduizenden windsurfers. Vandaag gaat er het internationale watersportevenement DAM-X van start. Lees hieronder meeren bekijk de video van Sanne Waldekker.

DAM-X
Van 10 tot 14 oktober 2018 vindt op Goeree-Overflakkee het jaarlijkse watersportevenement DAM-X plaats, georganiseerd rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen. Tijdens DAM-X, een initiatief van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam, kan iedereen eenvoudig kennis maken met watersporten als windsurfen, zeilen, suppen en bodysliden. Professioneel freestyle windsurfers laten hun talent zien tijdens de finale van 'The European Freestyle Pro Tour'. Een unieke kans voor jong en oud om hun surfidolen te ontmoeten en te genieten van het schouwspel op het water. De winnaar wordt gekroond tot Europees Kampioen Freestyle Windsurfen 2018. Dit jaar wordt tevens de eerste editie van het WK Freestyle Windsurfen voor jeugd tot 16 jaar en 18 jaar gehouden.

Trainingsprogramma voor jong talent
Op Goeree-Overflakkee is door de organisatoren van DAM-X een trainingscentrum opgericht. Jonge talenten, in de surfwereld ook wel 'rookies' genoemd, krijgen hier de kans om door te groeien tot professioneel windsurfer. Een dergelijk trainingscentrum is uniek in Nederland. Ook worden jonge kinderen via het 'GO 4 Water'-programma gestimuleerd om meer te bewegen en te sporten. Zo krijgen ze de kans om kennis te maken met diverse watersporten. Getalenteerde kinderen krijgen via 'GO 4 Water' de kans om door te gaan als rookie.

Duurzaam eiland
Goeree-Overflakkee blinkt uit als het gaat om duurzaamheid. Het strand van Ouddorp is niet alleen het schoonste strand van Nederland, de stranden op het eiland krijgen ook (inter)nationale waardering. Zo werd de kuststrook in maart door Green Destination top 100 benoemd tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd. Het eiland heeft een QualityCoast Platina Award en is in 2020 volledig energieneutraal. In mei van dit jaar werden de stranden bij Ouddorp en de Brouwersdam en diverse jachthavens bekroond met acht Blauwe Vlaggen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die staat voor schoon en veilig (zwem)water, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu.

Genieten aan of in het water
Bij Ouddorp en de Brouwersdam tref je kilometers lange, brede zandstranden, prachtige polderlandschappen en duinen. Hier kun je lekker wandelen en genieten van de zonsondergang. Er zijn leuke winkels, restaurants en gezellige strandpaviljoens om het plezier nog even te verlengen. Naast suppen, surfen en kajakken aan de Brouwersdam zijn er nog meer activiteiten in en op het water te beleven. Zo kun je op het Haringvliet en de Grevelingen varen met een fluisterboot of zeilen en duiken. Neem in de zomermaanden de Waterbus over het Haringvliet of de Waterpoortpont over het Volkerak-Zoommeer.

Dieren spotten
Ook de natuur kan menigeen bekoren op Goeree-Overflakkee. Bezoek één van de vele natuurgebieden zoals de Kwade Hoek, Hellegatsplaten of de Slikken van Flakkee. Spot reeën, vossen, wilde fjordenpaarden, heckrunderen, bevers en talloze vogels. Ook zeehonden komen voor langs de kust van Goeree-Overflakkee. Ze zwemmen in de Noordzee en Grevelingen of liggen te zonnebaden op de zandbanken voor de kust. In de herfst en winter kun je op zoek naar wilde flamingo’s in de Grevelingen. Fietsen, wandelen, varen, surfen, relaxen: het kan allemaal op Goeree-Overflakkee!