Nijmegen, 27 september 2018 - Meer dan 30 bestemmingen van over de hele wereld zijn vandaag op ‘Wereld Toerisme Dag’ in Europese Groene Hoofdstad Nijmegen bekroond voor verantwoord en duurzaam toerisme. Goeree-Overflakkee staat erbij in de '2018 Sustainable Destinations Top 100'! Deelnemende bestemmingen kunnen het logo van hun Award of Certificering voeren, en ‘Groene’ booking sites zoals www.bookdifferent.com gebruiken de Green Destinations scores om consumenten te informeren over de duurzaamheid van hun bestemming. Lees hieronder meer.

Meerdere onderscheidingen

Buureiland Schouwen-Duiveland sleepte de hoogste onderscheiding binnen: Green Destinations Certified, en is daarmee wereldwijd de eerste bestemming met dit predicaat. Nijmegen en Berg en Dal zijn de eerste Nederlandse gemeenten die een Green Destinations Award ontvingen. Gouden QualityCoast Awards waren er voor Noordwijk en Hoek van Holland. Bonaire en Saba ontvingen QualityCoast Zilver. Ook 3 internationale bestemmingen werden bekroond: Pafos - Cyprus (QualityCoast Gold; Gozo - Malta (QualityCoast Gold) and Serras do Socorro e Archeira – Portugal (Green Destinations Platinum). Al deze bestemmingen zijn beoordeeld met het Green Destinations programma voor Award & Certificering: een evaluatiesysteem met ruim 100 criteria en even zoveel indicatoren over beleid en prestaties op het gebied van duurzaamheid.

2018 Sustainable Destinations Top 100

Daarnaast werd de vroege selectie van de ‘2018 Sustainable Destinations Top 100’ bekend gemaakt: meer dan 20 bestemmingen wereldwijd ontvingen hiervoor hun certificaat. De Top 100 lijst wordt jaarlijks samengesteld uit een open oproep voor nominaties aan de hand van maximaal 30 criteria; beoordeeld door een internationale jury. Voor de vroege selectie zijn 120 nominaties ontvangen, waarvan 60 zijn voorgeselecteerd (zie foto, Goeree-Overflakkee staat op deze lijst). De volledige 2018 Top 100 lijst wordt in december bekend gemaakt.

Burgemeesters, wethouders en andere vertegenwoordigers van deze gemeenten ontvingen de Awards tijdens de afsluiting van Global Green Destinations Day 2018: een internationaal congres over het groener en duurzamer maken van toeristische bestemmingen.

Over Green Destinations Awards & Certificering
Stichting Green Destinations heeft een wereldwijd erkende standaard voor duurzame bestemmingen ontwikkeld. Op basis hiervan kunnen gemeenten, regio’s, landen en nationale parken erkenning aanvragen. Awards (zilver, brons, goud & platinum) zijn er voor bestemmingen die ‘goed op weg’ zijn; ‘Gecertificeerd’ houdt in dat aan alle verplichte criteria van de standaard wordt voldaan. Doel van het programma is om bestemmingen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om duurzame inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen. De bestemmingen worden elke 2 jaar opnieuw beoordeeld op 6 duurzaamheidsthema’s en aan de hand van 100 criteria en even zoveel prestatie-indicatoren. Deze criteria en indicatoren komen overeen met de wereldwijde standaard voor duurzame bestemmingen van het VN orgaan ‘Global Sustainable Tourism Council’ (GSTC); Green Destinations is ook geaccrediteerd door deze organisatie om bestemmingen te certificeren.


Bron/Organisatoren: Stichting Green Destinations, Gemeente Nijmegen