Goeree-Overflakkee is een ware attractie als het gaat over de uitbundig gekleurde tulpenvelden op ons veelzijdige eiland. De tulpenvelden op staan deze maand schitterend in bloei en werken op de vakantiegangers als een magneet. In deze meivakantie een echte aanrader voor een mooie wandel-, fiets- of autotocht. De eerste velden zijn echter ook al gekopt, de periode is maar kort.

Wat zegt de tulpenteler

In 2014 duurde het wat langer voordat de tulpen tot volle bloei kwamen, er was in die vakantieperiode louter blad te zien. Het koude voorjaar gooide toen roet in het eten. Tulpenboer Arie Wesdorp uit Sommelsdijk had destijds zo'n 20 hectare aan tulpenvelden op Goeree-Overflakkee en vertelde: "Het heeft ook weer gevroren, dan gaat de groei niet zo snel. Normaal groeien de tulpen rond 20 april tot aan Koningsdag. Maar doordat we vorige jaren zo'n mooi voorjaar hadden, kregen we al veel eerder de bloemen te zien. Nu verwachten mensen dat weer, maar eerst moet de zon zich nog laten zien." Hij vertelde dat de Keukenhof bijvoorbeeld trucjes gebruikt, zodat er met Pasen al veel in bloei staat. Zo verplaatsen zij bakken met tulpen vanuit de kassen naar buiten om daar verder te groeien. Maar met de tulpen in de volle grond is dat niet mogelijk, maar zo vertelde hij: “…die groeien daar ook nog niet hoor.”

De tulpenvelden op Goeree-Overflakkee zijn echter in eerste instantie niet als attractiepark bedoeld. De boeren telen de tulpen voor de bol. Die leveren ze aan het buitenland of kassenkwekers. Door de bloem eraf te halen geeft de plant de energie aan de bol en vermeerdert hij zich. Wesdorp: "De tulp is wat dat betreft een fascinerend gewas."

Tulpen-hype

Een ware hype is de tulp zeker op Goeree-Overflakkee. Er worden ieder jaar volop foto’s gemaakt in en bij de velden, en er werd voorafgaand in september voor Groei & Bloei een lezing over de tulpengekte gehouden. Onder redelijke weersomstandigheden vond dit jaar de tulpenwandeltocht plaats. Het was de 6e editie van de tulpenwandeltocht door en rond Middelharnis. Dit was ook de eerste editie met routes voor rolstoel- en scootmobieldeelnemers. Door de samenwerking tussen Paulina.nu en de organisatie van de Tulpenwandeltocht konden dit jaar voor het eerst ook minder mobiele deelnemers genieten van de bloeiende tulpenvelden van Goeree-Overflakkee.

Arjon Groeneweg maakt een compilatie voor u van de schitterende velden op Flakkee, bekijk hieronder de video.