24 april 2016, Ouddorp - Dit jaar bestaat het RTM-trammuseum 50 jaar, reden voor een groot jubileumfeest. Vanaf zaterdag 30 april tot en met Tweede Pinksterdag 2016 viert de RTM het 50-jarig bestaan met een grote manifestatie met als thema “Van oud naar goud”. Een goede reden om te komen kijken hoe mooi het materieel erbij staat en een rit te maken met de oude Eilandentram. Bekijk hieronder de agenda en lees meer over de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

"In 1966 redde een kleine groep vrijwilligers een groot deel van het overgebleven trammaterieel van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. De RTM ging als busmaatschappij verder na opheffing van de laatste tramlijn op Voorne-Putten, de lijn Spijkenisse – Hellevoetsluis. De jonge groep vrijwilligers vestigde zich in Hellevoetsluis, aan de Veerhaven. Daar startte ze een trammuseum, dat in 1989 verhuisde naar de Brouwersdam in Ouddorp. Een nieuwe lijn werd aangelegd (nu 10 kilometer lang), de RTM is sinds 2007 een Geregistreerd Museum en opende in maart 2016 het tweede gedeelte van het museumgebouw. Dit alles louter en alleen met vrijwilligers."

George Stephenson-RTM

Zaterdag 30 april start het feest met een grote Modelspoordag. Tussen 10.00 u. en 16.00 u. rijden in een uurdienst afwisselend stoom-en dieseltrams over het traject. In de remise staat meer dan 100 meter kraam met allerlei modelspoormaterieel. In het museum staan enkele modelbanen en modules. Buiten rijdt live-steam en een kindertrein.

Het grootste feest speelt zich af op Hemelvaarstdag. Een tiental stoom- en dieseltrams, elke drie kwartier eentje, rijden vanaf 09.30 u. In de remise staan diverse unieke werkende stoommachines opgesteld, er rijdt een stoomtrekker rond, een showman-engine is te bezichtigen en in het Springersdiep ligt de George Stephenson, een authentieke stoomboot, die uiteraard te bezichtigen is. Het vervoer er naar toe gaat met een historische RTM-autobus, een Bellewagen uit 1945. Klapper is de gecombineerde tram die om 15.30 vertrekt, getrokken door twee stoomlocs en bestaande uit minstens acht rijtuigen uit het begin van de vorige eeuw. Een reprise van de strandtram naar Oostvoorne.

Op vrijdag 6 mei rijden twee stoomtrams de hele dag op het traject en op zaterdag 7 mei komt het unieke dieselmaterieel van de RTM op de baan tijdens de Zeeuwsche Dieseldag. Het prachtig ontworpen materieel, waarmee de RTM zich onderscheidde van de andere interlokale tramwegmaatschappijen, rijdt in diverse historische samenstellingen.

Op alle dagen worden alleen dagkaarten verkocht zodat u in diverse trams mee kunt rijden en onderweg zonder beperking kunt overstappen in een andere tram. De rondvaartboot van de Rederij Zeeland vaart alle dagen, neem de boottram van 13.30 uur en u kunt een hele middag zoet zijn. Geen zin om met de auto te komen? Vanaf Ouddorp Busstation en Renesse Transferium rijden frequent bussen naar en van het RTM-museum aan de Brouwersdam (deelgebied De Punt-West, Grevelingenzijde).

De manifestatie wordt afgesloten met de ritten op Tweede Pinksterdag. Dan staat het goederenvervoer van de RTM in het zonnetje, rijden goederentrams en wordt vracht overgeladen. In het museum staan historische vrachtauto’s en trekkers ter bezichtiging en de RTM-bussen rijden vanaf Ouddorp en Renesse.

Alle dienstregelingen en details zijn te vinden op: rtm-ouddorp.nl. De dienstregelingen zijn uiteraard te downloaden. De vrijwilligers van de mooiste museumlijn van het land zien u graag komen om het 50-jarige bestaan mee te vieren!