Brouwersdam, Ouddorp– Rijkswaterstaat bood tijdens de ‘week van ons water’ belangstellenden op vrijdag 16 oktober de mogelijkheid om kennis te nemen van de kustbescherming in het algemeen en het aanbrengen van zand op de Brouwersdam in het bijzonder. De gasten werden warm onthaald in de bovenzaal van Beware Beach.

De Brouwerdam is gebouwd op een zandbank waar door er een zandstrand is aan de Noordzeezijde. De Brouwersdam is er voor de veiligheid. Het zandstrand voor recreatie. Maar het strand verplaatst zich richting Ouddorp en wordt smaller. Als er niets zou worden ondernomen verdwijnt het helemaal. Maar nu hebben Rijkswaterstaat, de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee met de strandondernemers de handen ineen geslagen om eenmalig zand aan te brengen op het strand.

Het zand wordt door twee schepen aangevoerd, waaronder de TRUD R van een Deense aannemer. Per keer komt er 1000 kuub mee. In totaal zal 500.000 kuub worden gestort. Het werk gaat 24 uur per dag 7 dagen per week door, alleen afhankelijk van de weersomstandigheden. Het volgeladen schip wordt aangesloten op een pijpleiding van zo’n 300 meter lang, waardoor het zand, water en slib doorheen wordt gepompt. Door het opspuiten van het nieuwe zand wordt het strand beter en hoger en kunnen recreanten in elk geval weer tien jaar genieten van het zandstrand.

Foto 1: Eerst wordt water gespoten om snelheid te maken, later volgt een mengsel
van zand, water en slib.

Foto 2: De TRUD R leegt zijn ruim via een pijpleiding.

Foto 3: Dia RWS - Als er niets gebeurt, schuift het strand op richting Ouddorp.

Foto's en tekst Maria Evers.