Op donderdag 30 juli 2015, aanvang 20:00 uur, is er een Bachconcert, dat gegeven wordt door Rinus Verhage, op het grote orgel van de Nieuwe kerk te Zierikzee. Dit jaarlijkse Bachconcert wordt zeer gewaardeerd en het schitterende Kam en van der Meulen orgel klinkt in prachtige gerenoveerde kerk dankzij de verbeterde akoestiek mooier dan ooit.

Het concert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk Rinus Verhage en is onderdeel van de mooie serie Zomerconcerten! De toegang is gratis; bij de uitgang en tijdens de nazit wordt een vrije gift gevraagd. Het thema van het concert is “Bachmuziek: Balsem voor de ziel”. Naast de imposante Praeludium en Fuga in C, BWV 545 en de bijzonder sierlijke “Italiaanse” Vioolfuga in d, BWV 768, zijn vooral de partita “Sei gegrüsset Jesu gutig/O Jesu du edle Gabe” en de driegrote koraalbewerking over Allein Gott in der Hoh sei Ehr”, BWV 662 t/m 664 de Hoofdwerken van het programma. In de koraalpartita voeren inventiviteit en schildering de boventoon. Ruim twintig minuten lang verkent Bach de harmonische, ritmische en stilistische mogelijkheden van het lied en volgens onderzoek van Prof. Dr. Clement volgt hij daarbij de tekst van de tien coupletten van het lied “O Jesu du edle gabe” op de voet. Werkelijk “balsem voor de ziel” zijn de drie bewerkingen over het in Bach’s tijd wekelijks gezongen Glorialied Allein Gott in der Höh sei Ehr”. In deze drie bewerking gaat Bach uit van de triniteit Vader, Zoon en Heilige Geest. In de eerste bewerking (Vader) ligt de melodie in de sopraan en geeft Bach de tempoaanduiding “Adagio”: wat hier klinkt is pure balsem en het prachtige lijnenspel illustreert mogelijk de zin “dass nun und nimmermehr uns rühren kan kein Schade”. De tweede bewerking (Zoon) heeft de melodie in de tenor en dit is symbolisch voor de plaats van Jezus tussen hemel en aarde; ook de drie/tweede maatsoort wordt bijv. gebruikt in het Crucifixus uit de Hohe Messe. De Heilige Geest bewerking is bijzonder virtuoos en spiritueel en geschreven met Italiaanse zwier; een weerschijn van de Geest als bron van vreugde en troost. Twee stemmen buitelen boven een barokke baslijn waarin dan plotseling aan het eind de melodie nog opduikt waar het allemaal mee begon! Het is deze avond dus volop genieten van het mooiste dat de meester gecomponeerd heeft!

Rinus Verhage kreeg tijdens zijn middelbare schoolopleiding orgelles van Jan van Dijk. Daarna studeerde hij orgel (Docerend en Uitvoerend Musicus), kerkmuziek en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij resp. Arie Keijzer, Barend Schuurman en Jan Eelkema en is eerstegraads bevoegd kerkmusicus. Verder studeerde hij nog interpretatie bij Kees van Eersel. In 1979 was hij prijswinnaar van het internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. Naast organist te Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee is hij dirigent van een drietal koren waarmee o.a. ook de grote oratoria uitgevoerd worden. Ook is hij cantor van de Sint- Catharijne kerk te Brielle. Als orgeldocent heeft hij een bloeiende lespraktijk en sinds 1988 is hij op parttime basis ook directeur van de Muziekschool “Goeree-Overflakkee”. In de loop der jaren werden veel (koor)concerten gegeven en werd zijn orgelspel ook opgenomen voor de radio. Eveneens is zijn spel te beluisteren op een tweetal CD’s van het orgel van de Grote- of Nieuwe kerk te Zierikzee.