Ouddorp - Op maandag 26 mei 2015, Tweede Pinksterdag hebben agenten van politie team Haringvliet een controle gehouden op de zonering extreme sporten, zoals bijvoorbeeld Kitesurfen, op het strand in Ouddorp. Zonering houdt in dat er aangewezen gebieden zijn waar men deze sport wél en waar men deze sport juist niet mag beoefenen. Een aantal kitesurfers bevonden zich buiten het aangewezen gebied. In samenwerking met de reddingsbrigade zijn zij uit het water gehaald en kregen ze een waarschuwing van de politie.

In diverse raadsvergaderingen van de voormalige gemeente Goedereede was dit onderwerp dikwijls reden voor een gesprek, dit in verband met de (on)duidelijkheid van de zonering en de klachten die binnen kwamen van strandbezoekers die hinder ondervonden. Eerder publiceerde iGO.nl de Strandregels van Goeree-Overflakkee. Op het strand bij Ouddorp, Duinpad 3e Blok is bijvoorbeeld zo'n zonering voor extreme sporten van kracht.

Veiligheid Strand

Veiligheid staat in de gemeente Goeree-Overflakkee hoog in het vaandel. Met de informatie over de veiligheid op het strand en de regels die er gelden, over de Ouddorpse Reddingsbrigade en andere veiligheidsaspecten, die ook op de site van de gemeente te lezen zijn, kunt u de veiligheid tijdens uw verblijf op of rond de stranden in de gemeente Goeree-Overflakkee te vergroten.

Bewaking

Overal langs het 25 kilometer lange strand is het toegestaan te zwemmen en te baden. Maar het is niet overal even veilig en niet alle stranden zijn bewaakt. De Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB) bewaakt gedurende het zomerseizoen twee stranden; deze gebieden zijn aangegeven door borden op het strand:

  • Het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam (bij paviljoen “De Brouw”)
  • Het Flaauwe Werk

In de reddingsposten zijn tevens eerste hulpposten geïntegreerd. Wij verzoeken u dringend om de adviezen en aanwijzingen van de strandwachten van de Reddingsbrigade op te volgen.

Gemeenteborden en vlaggensysteem

Om uw veiligheid en die van anderen te vergroten raden wij u aan om vooraf op de blauwe gemeenteboren (bij de duinovergangen) te kijken om te zien welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan. Bovendien raden wij u aan om vooraf bij de reddingsposten en/of strandpaviljoens te kijken hoe de actuele veiligheidssituatie is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse vlaggen:

Reddingspost en EHBO-post zijn geopend
Kind zoek of kind gevonden dat zijn/haar ouders kwijt is
Schoon en veilig strand
Zwemmen kan gevaarlijk zijn. Sterke onderstroom
Zwemmen wordt ten zeerste afgeraden. Zeer sterke stromingen

Indien geen van bovenstaande vlaggen aanwezig is, dient u echter toch op uw hoede te zijn.

Belangrijke tips

  • Het zwemmen rond en langs de strekdammen is erg gevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden.
  • De modderige delen van het strand (die open komen te liggen bij laag water) kunnen gevaarlijk zijn, in het bijzonder voor kinderen. De modder kan een zuigende werking hebben waardoor kinderen kunnen wegzakken en in problemen kunnen komen bij opkomend water.
  • Het gebruik van drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, rubberboten etc. wordt altijd afgereden.
  • Het graven van diepe kuilen is gevaarlijk voor andere recreanten in verband met wegens instortingsgevaar. Het is daarom verboden.
  • Het is verboden om open vuur aan te maken. Doof sigaretten altijd goed uit en neem deze mee van het strand. Gooi deze nooit in een vuilnisbak of in de buurt van duinen.
  • Tijdens opkomend water dient u altijd op uw hoede te zijn. Indien u zich bevindt op een zandbank kunt u snel ingesloten raken door het water. Het is daarom noodzakelijk dat u uw gezin of andere recreanten en uw eigendommen tijdig in veileigheid brengt. Er kunnen zeer sterke stromingen ontstaan rondom de zandbanken.
  • Raak niet in paniek indien u door sterke stroming wordt meegesleurd. Zwem niet tegen de stroming in maar trek aandacht en blijf boven water. Hulp is onderweg.
  • Onthoud dat de zee altijd gevaarlijker is dan u denkt.