Sommelsdijk, september 2014 - Zwemmen is zo'n beetje de enige sport die je van de wieg tot het graf kunt doen. Weinig blessuregevaar, uitstekend voor de conditie. En er zijn manieren om het aloude baantjes trekken minder saai te maken. "En nu gaan we er nog een sprintje uit persen! Kom op, laat maar eens zien dat jullie ook hard kunnen zwemmen…" In het 25-meterbad van recreatie centrum de Staver in Middelharnis/Sommelsdijk volgt een groep zwemmers instructies op van de trainster.

Voordelen zwemmen

Gezelligheid en conditie
De een trekt zijn banen geheel zelfstandig en recreatief, de andere zwemmers werken aan hun techniek en krijgen tegelijkertijd duur- en intervaltraining. De een doet dat voor een mooier en strakker lijf, de ander voor een betere conditie en er zijn er die prestatief voor een snellere tijd op de triatlon gaan, weer een ander om juist beter te zwemmen of ….voor de gezelligheid, Ik ben zelf een onregelmatig recreatief zwemmer en een frequent voetballer en hardloper, maar ik zou maar al te graag vaker mijn baantjes trekken. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben. Nu ik regelmatig last van mijn knie en pezen heb neem ik het besluit om dit jaar mijn pijlen te richten op 1 keer peer week zwemmen. Discipline en goede zin is wat er voor nodig is.


Geblesseerd
Het is in de recreatieve zwemsport een klassiek verhaal: pas nadat mensen geblesseerd raken bij het beoefenen van een andere sport, duiken ze regelmatig het zwembad in om te trainen. Vaak op oudere leeftijd. "Als ongebonden sport zit zwemmen niet zo in onze cultuur gebakken. Dat komt omdat kinderen vooral leren zwemmen uit veiligheidsoverwegingen. We gaan op zwemles en als we diploma B op zak hebben, mogen we van onze ouders vaak een échte sport kiezen." Overigens kent onze regio zeer goede zwemverenigingen, dus prestatief zwemmen is zeker iets om over na te denken.

Golfslagbad
Het neemt niet weg dat vier miljoen Nederlanders acht tot tien keer per jaar zwemmen. Maar dat doen ze vooral op vakantie, in de zomer of af en toe voor de lol in een golfslagbad. Het aantal wedstrijdzwemmers in Nederland is maar 150.000. Cijfers over mensen die wekelijks baantjes trekken voor de gezondheid zijn niet bekend. Die laatste groep bestaat voornamelijk uit senioren. Uiteindelijk eindigen we allemaal in het zwembad. Zwemmen is de enige sport die je vanaf de wieg tot aan het graf kunt doen. Of je nu broze botten hebt of heel zwaar bent, je kunt altijd nog in het water springen."

Drukkracht
De voordelen van zwemmen ten opzichte van andere sporten op het droge zijn over het algemeen wel bekend. Een van de belangrijkste is dat het lichaam nauwelijks drukkracht krijgt te verduren door het beperkte gewicht in het water. Baantjes trekken, zorgt dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of fietsen voor weinig tot geen schokbelasting. Gewrichten, pezen en banden worden ontzien. En dat is gunstig voor mensen met fors overgewicht, zwakke enkels, knieën of lage rugklachten. Weinig last van gewicht betekent niet dat je in het zwembad nauwelijks inspanning hoeft te leveren. Het leuke is dat het misschien wel zo voelt. Maar stiekem gebruik je in het water per definitie meer energie dan op het land. "Jezelf warm houden kost al energie. Belangrijker is dat zwembewegingen altijd dubbel belastend zijn door de weerstand van het water."

Uithoudingsvermogen
Ander groot voordeel van zwemmen is natuurlijk dat je alle grote spiergroepen gebruikt, dat wil zeggen: benen, armen, rug en buik. En omdat je tijdens het zwemmen ook de zogenaamde hulpademhalingsspieren traint, gaat het uithoudingsvermogen met sprongen vooruit. Enige nadeel is dat zwemmen de botopbouw niet bevordert omdat gewrichten niet worden belast. Vrouwen hoeven niet bang te zijn voor brede schouders à la olympisch kampioen Inge de Bruijn. Om spierballen te kweken, moet je er echt krachttraining bij doen.


Veel energie
Hoe begin je met zwemmen? Er zijn genoeg zwembaden waar je net als in de Staver je baantjes kunt trekken, we hebben de Gooye en het Zuiderdiep, volop keuze.

Bouw het rustig op. Start eens rustig met 400 meter, zwem de keer erna 600 meter en dan 800 meter. Op het moment dat je een beetje afstand hebt opgebouwd, kun je proberen een aantal baantjes harder te zwemmen, waarbij de hartslag omhoog gaat. De kunst is steeds langer en eventueel in een hoger tempo te zwemmen, tot 2.000 meter bijvoorbeeld.

Zwemslagen
Voor zwemmen gelden eigenlijk dezelfde principes als voor hardlopen. Je doet het in je eigen tempo, op je eigen manier. Extra uitdaging is dat je vier zwemslagen kunt trainen, want naast de schoolslag zijn er ook nog de vlinderslag, rug- en borstcrawl.

Zwemmen is voor iedereen: " Ik zeg …overweeg en besluit… ik ga zwemmen!" Neem snel contact op met 1 van de regionale zwembaden of een zwemvereniging.

Ingezonden stuk door Lesly Wolters Manager van De Staver, Olympiaweg, Sommelsdijk.