'Reis door Zuid Afrika: van Noord naar Zuid' door Gerda en Pieter Helmsing - Vanaf 10 november 2013 t/m 5 januari 2014 is deze tentoonstelling in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk te zien. Op donderdag 21 november laat Pieter Helmsing meer foto’s zien en vertelt hij over deze bijzondere reis. Vanaf 19.30 is de kerk open voor koffie of thee en de lezing begint om 20.00 uur.

In september – oktober 2012 maakten Gerda en Pieter Helmsing een reis door Zuid Afrika. Onderdelen van deze reis waren naast het bewonderen van een behoorlijk aantal wildparken, het bezoek aan enkele, in cultureel en historisch opzicht interessante evenementen en plaatsen. De enorme variatie in het landschap bleek een verrassing. De reis begon in Johannesburg. Vandaar via Pretoria en de Panoramaroute naar het Kruger National Park. Dwars door Swaziland naar Hluhluwe, St. Lucia en via de Drakensbergen met Sani Pass naar Lesotho. Via East London, Port Elizabeth met het  Addo Elephant National Park en een stukje van de bekende Tuinroute naar Knysna. Van Knysna via Oudtshoorn, Hermanus naar Kaapstad met Stellenbosch en Robben Eiland. In totaal is ongeveer 5500 km afgelegd, waarmee tevens is aangegeven hoe groot dit deel van Afrika is.

Wildparken bezoeken onder begeleiding van ervaren rangers is een waar feest. Zij kennen talloze dieren en planten. Het “spotten” van dieren en de kennis er over bleek ongeëvenaard te zijn.  Je leert op andere wijze naar de natuur te kijken. Het rijden en lopen tussen wilde dieren maakt de dierenwereld boeiend en indrukwekkend. Van zo dichtbij opnamen te maken van kuddes olifanten, neushoorns, buffels etc. is een belevenis die niet gauw vergeten wordt. De natuur dwingt respect af.

De recente geschiedenis van Zuid Afrika roept herinneringen op aan de strijd die in dit land gevoerd is tegen de apartheid. Diverse diepte-/hoogtepunten daarvan worden in stand gehouden. Robben Eiland is niet voor niets een “must” bij een bezoek aan dit land. Bij het bezoek aan krottenwijken wordt een kleine indruk verkregen van het sociale leven in deze verzamelingen van hutten. De vrolijkheid en onbevangenheid van kinderen werkt als een warme zon.

Onderweg was zoveel fotogeniek materiaal voorhanden dat ruim 2300 opnamen door Pieter zijn genomen. Uit deze enorme hoeveelheid is een selectie van 23 foto’s (1 %) gemaakt. Geprobeerd is om een aantal van de hierboven genoemde aspecten te laten zien. Deze foto’s laten zeker geen volledig beeld van het Zuid Afrikaanse deel van Afrika zien, maar geven wel een indruk van het boeiende leven in dit deel van de wereld.

Behalve de foto’s is er in deze periode keramiek van Gerda Helmsing te zien.

Gerda Helmsing heeft in de jaren zeventig enige tijd de cursus potten draaien op de Vrije Academie in Nijmegen gevolgd. Door verhuizing naar Flakkee kwam hier een eind aan. Enkele jaren geleden heeft ze het materiaal van haar hobby weer opgepakt. Nu heeft het handvormen met klei haar interesse. Samen met een groep van andere enthousiastelingen wordt elke dinsdagochtend aan deze hobby besteed. Keramiek gestookt in een buitenoven heeft haar voorkeur, maar dit is door milieueisen niet meer overal mogelijk.

Er zijn exposities van haar geweest in het Vitrineproject van de stichting Podium en in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk.

U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.