Ouddorp - Ouddorpse Kust meldt vrijdag 30 juni 2023 op haar Facebookpagina dat er honderden bezwaren waren tegen bouwplannen Ouddorp-Bad Oost. "Vorig jaar zomer hebben honderden inwoners en organisaties gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen tegen de voorgestelde bouwplannen van een wijk met 40 luxe (recreatie)villa's en appartementen en een hotel aan de Ouddorpse Kust! Heel veel dank aan alle inwoners, recreanten, natuurorganisaties, recreatieondernemers, provincie en diverse verenigingen die massaal hun bezwaren tegen dit plan hebben laten horen." Lees meer >>

Vervolg

Donderdag staat de gemeenteraad voor een definitief besluit. Duidelijk is dat CDA Goeree-Overflakkee (6 zetels), Trots Op Goeree-Overflakkee (3), D66 Goeree-Overflakkee (1) en Groep Jan Zwerus (1) woord houden en tegen dit plan stemmen. Verwacht wordt dat Vitalekernengo (7) en VVD Goeree-Overflakkee (2) voor deze verdere recreatiebebouwing aan de kust zullen stemmen. Dit maakt de SGP Goeree-Overflakkee (7), PvdA Goeree-Overflakkee (2) en ChristenUnie Goeree-Overflakkee (2) cruciaal in het maken van het verschil voor onze inwoners en de natuur.

Vorig jaar hebben deze drie partijen een stevige motie ingediend om het plan aan te passen, omdat zij het onwenselijk vinden dat de villa’s als recreatiewoningen of tweede woningen gebruikt kunnen worden. “Als het dan tot bouwen op deze plaats komt, dan niet voor de recreatiemarkt maar voor onze inwoners van Goeree-Overflakkee. Zo gek is het niet om de situatie nog eens te bekijken, zoveel jaar na de start van bouwplannen op deze locatie. De tijd is veranderd. Deze tijd vraagt om een andere invulling. Plannen voor luxe recreatiewoningen ondermijnen ook het draagvlak voor toerisme onder de bevolking.”

Echter, SGP, PvdA en CU hebben zich laten geruststellen met een boterzacht briefje van projectontwikkelaar Estate Invest. Nu blijkt dat de plannen toch ongewijzigd doorgang vinden. “De woningen die met de voorliggende omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan toegestaan worden, mogen worden gebruikt voor permanente bewoning, als tweede woning en als recreatiewoning.” Opmerkelijk is dat deze woningen ook geen zelfbewoningsplicht hebben om beleggers te weren, in tegenstelling tot andere nieuwbouwplannen in onze gemeente.

Uit de ruimtelijke onderbouwing van Ouddorp-Bad Oost wordt duidelijk dat de doelgroep van dit plan helemaal niet onze eigen inwoners zijn, maar juist mensen uit de Randstad die behoefte hebben aan een tweede woning: “De behoefte aan tweede woningen wordt gevormd door personen die enkele dagen per week in de Randstad werken en overige dagen in hun tweede huis buiten het stedelijk gebied wonen. Maar ook personen en huishoudens die voor werk en inkomen niet gebonden zijn aan een vaste woonplek en het zich kunnen veroorloven een pied-à-terre te hebben in een aantrekkelijk, meer landelijk gebied en een woning in het stedelijke gebied.” Het is ook opvallend dat de 57 hotelappartementen die in aanbouw zijn bij Ouddorp Duin niet vermeldt worden in de onderbouwing van de behoefte aan het hotel bij Ouddorp Bad-Oost.

Volksvertegenwoordigers, luister naar wat leeft in Ouddorp en omgeving, benut de schaarse ruimte goed en behoud de authentieke charme van Ouddorp! Maak donderdag een weloverwogen keuze die in lijn is met het actuele landelijke, provinciale en gemeentelijke beleid, en zet eindelijk een streep door dit plan waar vrijwel niemand enthousiast over is.

Foto: De Bever Photography - Facebook Ouddorpse Kust.