Regio Goeree-Overflakkee - "We verwachten ernstige verkeershinder als de Haringvlietbrug in de A29 voor maar liefst acht weken wordt afgesloten en het is bijna zover." De Haringvlietbrug wordt afgesloten voor renovatie van vrijdag 9 juni t/m vrijdag 4 augustus. En aansluitend op de afsluiting van de Haringvlietbrug, wordt de Heinenoordtunnel afgesloten. "De brug en de tunnel zijn dus niet gelijktijdig afgesloten." Lees meer >>

Vervolg

De Haringvlietbrug in de A29 wordt gerenoveerd en is van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De brugklep en het bewegingswerk worden vervangen. Aanvankelijk zou de brug zeven weken afgesloten zijn, maar nadat de planning voor de werkzaamheden gedetailleerd uitgewerkt waren, bleek dat ook de geplande reserveweek in augustus nodig is voor het op de millimeter nauwkeurig stellen van de nieuwe brugklep. Door de renovatie blijft de brug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar. De extra reistijd op de omleidingsroutes kan tijdens de spits oplopen tot meer dan een uur. Om ervoor te zorgen dat het verkeer minder langdurig vast komt te staan, vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers in deze periode, als het maar even mogelijk is, thuis te werken, buiten de spits en/of samen te reizen, de trein of de fiets te nemen.

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug wordt auto-, motor en vrachtverkeer omgeleid via de A59, A17 en A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam). In de Hoekse Waard wordt verkeer omgeleid via de N217 en de Kiltunnel, deze tunnel is tijdens de afsluiting tolvrij.

Afsluitingen Heinenoordtunnel

Aansluitend op de afsluiting van de Haringvlietbrug is van zaterdag 5 tot maandag 7 augustus de Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom afgesloten en van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september in beide richtingen. De brug en de tunnel zijn dus niet gelijktijdig afgesloten.

Pont voor fietsers, voetgangers en landbouwverkeer

Voor fietsers, brommers, scooters en voetgangers en voor landbouwvoertuigen die van de parallelbaan van de brug gebruik maken, vaart een gratis pont. Aan de noordzijde vertrekken de ponten vanaf het strand bij Numansdorp, aan de zuidkant vanaf recreatieterrein Hellegatsplein/trailerhelling De Banaan. De pont voor fietsers- en voetgangers vaart van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 19.45 uur en op zondag tussen 11.00 en 19.45 uur elk half uur. Landbouwverkeer kan van maandag tot en met zaterdag ook tussen 6.00 en 19.45 uur elk half uur van de pont gebruik maken en op zondagen tussen 07.00 en 12.45 uur.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug worden buslijnen van Connexxion en Arriva die normaal over de brug gaan, aangepast. Extra reiskosten worden gecompenseerd. Reizigers kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende vervoerders. Voor reizigers tussen Zeeland/West-Brabant en Rotterdam is de trein een alternatief voor de auto. De capaciteit van Intercity’s tussen West-Brabant en Rotterdam wordt daarom vergroot. Tussen Drechtsteden en Rotterdam kunnen reizigers met korting gebruik maken van de Waterbus. Meer informatie over deze actie is te vinden via ways2go.nl.

Renovatie klep Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Nu, bijna 60 jaar later, heeft de brugklep het einde van zijn technische levensduur bereikt en kan deze niet meer worden bediend voor de scheepvaart. De klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en alle technische systemen worden vervangen. In het najaar worden de technische systemen getest. Hiervoor zijn in september nog een aantal nacht- en weekendafsluitingen van de brug noodzakelijk, deze worden nog gepland. Naar verwachting is de renovatie in het najaar klaar en kan de brug weer worden bediend voor de scheepvaart.

Meer informatie over de hinder en maatregelen op rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug.