28 december 2022 - 54,5% van de vakantieparken in Zuid-Holland heeft een Green Key-certificaat. De provincie komt hiermee op de tweede plek van alle Nederlandse provincies. Met het keurmerk wordt aangegeven dat parken zich extra inzetten voor het milieu. "Twaalf vakantieparken in Zuid-Holland zetten zich meer voor het milieu in dan de normale wet- en regelgeving vereist, waaronder Center Parcs port Zélande in Ouddorp." Lees meer >>

Vervolg

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl. Alleen in Utrecht hebben relatief meer parken een Green Key-certificaat: 75%. In Flevoland, Noord-Brabant, Groningen en Limburg zijn de helft van de vakantieparken druk bezig met duurzaamheid. Zeeland staat onderaan de lijst met 24,2%.

Green Key-certificaat voor twaalf Zuid-Hollandse vakantieparken
Twaalf vakantieparken in Zuid-Holland zetten zich meer voor het milieu in dan de normale wet- en regelgeving vereist, waaronder:

  • Landal De Reeuwijkse Plassen - Reeuwijk
  • Europarcs Parc du Soleil - Noordwijk
  • RCN het Toppershoedje - Ouddorp
  • Roompot Duinresort Dunimar - Noordwijkerhout
  • Center Parcs Port Zélande - Ouddorp
  • Molecaten Park Rondeweibos en Park Waterbos - Rockanje
  • TopParken Parc de IJsselhoeve - Nieuwerkerk aan den IJssel

Op de vakantieparken worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt, spaarlampen en lichtsensoren geïmplementeerd en zijn er vaak zonnepanelen aanwezig. Ook zijn er vaker laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar.

Tien van de onderzochte vakantieparken in Zuid-Holland hebben het duurzaamheidscertificaat vooralsnog niet.

Vakantieparken in Nederland steeds duurzamer
Landelijk hebben momenteel 101 van de 238 bungalowparken (42,4%) van de grootste vakantiepark-ketens een Green Key-certificaat. Vorig jaar waren er nog 95 parken met het duurzaamheidskeurmerk.

In Nederland zijn er twee ketens waarvan alle parken een Green Key-certificaat hebben: Center Parcs en RCN Vakantieparken. Bij vier ketens is het aantal vakantieparken met het duurzaamheidskeurmerk gestegen ten opzichte van vorig jaar: Molecaten, Landal, Roompot en TopParken. Alleen bij EuroParcs is het aantal gecertificeerde parken gelijk gebleven.

Benieuwd welke duurzame maatregelen Nederlandse bungalowparken nog meer nemen? Kijk dan op de volgende pagina: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/hoe-duurzaam-zijn-vakantieparken-in-nederland/.