Regio - Elke maand heeft Duinbehoud het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Vandaag in het Duin: op zoek naar de grote grazers. "Als je ons mooie eiland Goeree-Overflakkee op komt rijden zie je ze: de machtige Heckrunderen die door natuurgebied d Hellegatsplaten lopen te grazen." Grote grazers zijn gemakkelijk te vinden. Om ze te spotten hoef je niet vroeg uit bed of op stap naar verre uithoeken. Het zijn tamme runder- en paardenrassen die door beheerders in afgerasterde duinterreinen zijn uitgezet. In de meeste gebieden lopen ze het hele jaar. Ze zijn winterhard en hebben maar weinig verzorging nodig. Lees meer >>

Hooglanders en Koniks

De bekendste grote grazers zijn Schotse Hooglanders. Ze hebben een lange, roodbruine vacht en grote, imposante horens. Vergeleken met gewone koeien zijn ze vrij klein. Galloways zijn nog wat kleiner. Dit runderras heeft een zwarte, borstelige vacht en geen horens. Koniks en Shetlandpony’s zijn de meest voorkomende paardenrassen. Koniks lijken op wilde paarden: ze zijn licht grijsbruin met donkere manen, staart en poten. Shetlandpony’s zijn kleiner en variabel van kleur. In de duinen van Noord-Holland grazen ook Exmoorpony’s. Zij hebben een donkerbruine vacht en een kenmerkende lichte snuit, de ‘meelsnuit’.

Tegen vergrassing en verstruiking

Grote grazers worden door duinbeheerders ingezet om bijzondere duingraslanden in stand te houden. Deze dreigen te verdwijnen door sterke uitbreiding van ongewenste grassoorten en struiken. Dit komt doordat er te veel stikstof uit de lucht valt en er te weinig verstuivingen zijn. Bovendien gaat het al tientallen jaren slecht met het konijn, verreweg de beste natuurlijke ‘beheerder’ van soortenrijke duingraslanden.

Vreedzaam

Alle paarden en runderen in de duinen stammen af van tamme dieren. Ze zijn niet agressief. Als ze met rust worden gelaten vallen ze mensen dus niet lastig. Blijf op gepaste afstand en ga niet naar kalfjes toe, want dat vinden de moederkoeien niet goed.

Bron: Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl