Landelijk - Hoe snel wordt het warm in een auto? Politie waarschuwt: "Een voorbeeld: als het buiten 24 °C is en de zon schijnt, is het in een auto na een half uur al 43 °C." Dus laat geen kinderen of huisdieren achter in een geparkeerde auto. Ook niet om "even snel" een boodschapje te doen. Lees meer >>

Huisdieren

"We gaan er vanuit dat er niemand een kind in de auto achterlaat anno 2022, maar over de laatste groep, huisdieren, hieronder meer...
Politie: "Wanneer de lichaamstemperatuur van uw huisdier bijv. 42°C is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond snel overlijden. Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen." Lees hieronder tips.

Huisdier in warme auto

Politie: "Het is wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen en ook is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden. Beiden zijn als misdrijf opgenomen in de wet dieren.

Boodschapje doen?
Neem uw hond niet mee in de auto als u boodschappen gaat doen, op het hete asfalt kunnen pootjes verbranden. Als e.e.a. langer duurt dan gepland en uw huisdier zit in de auto, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of erger. Als uw hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig.

Wat te doen als u een hond in de problemen ziet in een auto?
Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding.

Ziet u dus een hond in de problemen in een auto? Belt u dan met 1-1-2 of met 1-4-4.
De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven."

Tekst: www.politie.nl