Aan het woord is Jort Kelder in het tijdschrift DUIN, die nooit om een stevige uitspraak verlegen zit. Hij vertelt over zijn jeugdvakanties in de duinen van West-Terschelling en het graven van duinhutten. Ook lucht hij zijn hart over de shovels in het duin die veel kapot maken. Mooie vochtige duinvalleien die op de schop gaan om de watercrassula te bestrijden. Maar vooral ook het kapot maken van het duingebied om de ooit eenvoudige zomerhuisjes te verbouwen tot luxe villa’s. Wat Jort Kelder betreft mag het aantal huizen in het duin worden gehalveerd om zo weer ruimte te maken voor de eenvoudige duinhut. Maar, zo relativeert hij zichzelf, het is waarschijnlijk een onhaalbaar idee.

In het lentenummer van het tijdschrift DUIN staan meer mooie verhalen. Bijvoorbeeld over de pracht van landgoed Keukenhof, over de invloed van provinciale Statenleden op het behoud van natuur en duinlandschap, en over de resultaten van het natuurherstel in Meijendel. Niet voor alle soorten is het natuurherstel gelukt. Zo is het rozenkransje sterk afgenomen, mogelijk door klimaatverandering. In DUIN wordt ook verslag gedaan van het keveronderzoek in het Noord-Hollands Duinreservaat. Vrijwilligers hebben er 531 keversoorten gevonden met spraakmakende namen als de brede duinkruiper, tweevlek-snoerhalskever en grotten-snuitje.

Wil je Stichting Duinbehoud steunen en het tijdschrift DUIN elk kwartaal toegestuurd krijgen? Lees meer op: www.duinbehoud.nl