17 mei 2021, Regio - Op ons eiland Goeree-Overflakkee, in de Hoeksche Waard (Zuid-Holland) en in Zeeland zijn de nog bestaande houten geschenkwoningen van de watersnoodramp 1953 geïnventariseerd. "Zij zijn de stille getuigen van geweldige internationale steun. Bijna 70 jaar geleden trof de Watersnoodramp 1953 ons land." In opdracht van de provincies Zeeland en Zuid-Holland heeft stichting Dorp, Stad en Land een inventarisatie gemaakt van de woningen die werden geschonken om dakloos geraakte gezinnen een nieuw thuis te bieden. Lees hieronder meer.

Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953

Uit Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk kwamen bouwpakketten voor in totaal 860 complete woningen. Deze karakteristieke geschenkwoningen zijn 68 jaar later nog steeds stille getuigen van deze geweldige internationale steun.

Een aangenomen motie van Statenlid Bart Vermeulen (SP) lag aan de basis van de gezamenlijke inventarisatie van geschenkwoningen in Zuid-Holland en Zeeland.

Zo weten we nu dat er in Zuid-Holland van de 248 geschonken woningen er nog 179 over zijn. Bijna de helft daarvan verkeert in een gave tot zeer gave staat. In 2 gemeenten (Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard) zijn geschenkwoningen aangewezen als gemeentelijk monument.

Alle nog bestaande geschenkwoningen zijn ook online te bekijken in de Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland (verwijst naar een andere website -kaartlaag 3.a) en in de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (verwijst naar een andere website -kaartlaag Watersnoodramp 1953).

De provincies willen met deze inventarisatie bijdragen aan de instandhouding van deze unieke woningen. Gemeenten en eigenaren kunnen de inventarisatiegegevens betrekken bij eventuele bescherming van deze karakteristieke woningen als beeldbepalend pand, gemeentelijk monument of beschermd dorpsgezicht.

Van dit inventarisatieproject is een beknopte digitale publicatie gemaakt die is aangeboden aan de leden van Provinciale Staten van beide provincies. een uitgebreide publicatie zal in het najaar 2021 verschijnen.

De provincies hopen dat door de inventarisatie van de overgebleven geschenkwoningen het verhaal van de Watersnoodramp én het verhaal van de internationale steun zichtbaar blijven voor de generaties ná ons.

Tekst Provincie Zuid-Holland