23 april 2021, Middelharnis - "Een fijne en gezellige plek voor jong en oud. Overdag én ’s avonds." Dat is wat het strandje van het Havenhoofd in Middelharnis hoort te zijn. Daarom worden er vanaf 30 april as bijna wekelijks activiteiten voor jongeren georganiseerd op en rond het strand. Zo melden Stichting ZIJN en gemeente Goeree-Overflakkee. "Het gaat om sportieve activiteiten als voetbal, een mudrun en aquasplash, maar de wens is er ook om op termijn blijvende voorzieningen te realiseren. De activiteiten zijn op vrijdag... " Lees hieronder verder.

Vervolg

Het gaat om sportieve activiteiten als voetbal, een mudrun en aquasplash, maar de wens is er ook om op termijn blijvende voorzieningen te realiseren. De activiteiten zijn iedere vrijdag tussen 15:00 en 17:00 uur. Aanmelden is gewenst (appen of bellen naar 06-86898747, Dinant van Walsem), maar spontaan meedoen mag ook. De aftrap is op vrijdag 30 april met (panna-)voetbal.

Overlast

Het Havenhoofd in Middelharnis is vooral op zomerse dagen een fijne recreatieplek voor zowel jonge gezinnen, ouderen als jongeren. Wel blijkt uit meldingen bij de gemeente dat er sprake is van overlast. Denk aan overlast door zwerfvuil (glasscherven in het zand), vernielingen, springen vanaf de steiger en hangjongeren.

Handhaving

Met handhaving, cameratoezicht én extra vuilnisbakken en afvalophaalrondes zet de gemeente zich samen met politie en jongerenwerkers zich in om de overlast te beperken. Daarnaast vinden de gemeente, jongerenwerkers van st. ZIJN en st. Ontmoeting én politie het juist ook belangrijk om positief gedrag te stimuleren en het gesprek met de jongeren aan te gaan. Natuurlijk wordt als het nodig is handhavend opgetreden. De activiteiten zijn onderdeel van een pilot, waarin gekeken wordt naar wat werkt en wat niet.

Korte enquête

Om te kijken naar wat jongeren zelf willen voor het Havenhoofd, is recent een korte enquête uitgevoerd tijdens een sportactiviteit van st. ZIJN en het sportteam GO van de gemeente. De kinderen onder de 12 jaar gaven daarin aan graag een waterglijbaan te willen, een vlot, een pannakooi of een duikplank. Een ijscowagen, springkussens en een familieschommel zouden ook gewaardeerd worden. De oudere jongeren noemden ook een waterglijbaan, een hoge ‘jump’ en een zwemvlot. De sportcombinatiefunctionarissen van de gemeente en het jongerenwerk van st. ZIJN hebben met deze uitkomsten in gedachten een activiteitenprogramma gemaakt tot en met 3 september 2021. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is om tegemoet te komen aan de wensen van de jongeren. De pilot loopt een jaar.

In de zomerperiode wordt onder andere via de gemeentepagina’s in het Eilanden-Nieuws en Groot Goeree-Overflakkee, facebook en instagram gedeeld welke activiteiten er plaatsvinden.