Stellendam - Na een lange periode van ‘gesloten zijn’ gaat het vogelobservatorium Tij in Stellendam vanaf zaterdag 5 september 2020 weer open voor bezoekers. "Daar zijn wij als Natuurmonumenten heel blij mee." Boswachter Chantal van Burg: "Vanaf september organiseert Natuurmonumenten ook een aantal ochtend-, middag- en avondexcursies naar Tij. Wij hopen dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en in goede gezondheid komen genieten van Tij." Lees hieronder verder.

Vervolg

"Gelukkig heeft de natuur in de tussentijd niet stilgezeten, maar vanaf komende zaterdag is het ook voor bezoekers weer mogelijk om een mooie wandeling te maken en te genieten van het unieke gebouw en het uitzicht vanaf Tij. Wel geldt er een extra advies voor bezoekers. Omdat het op een aantal delen op de route niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, zoals in de tunnel en in Tij zelf, is het dringend advies een mondkapje te dragen."

Bericht Natuurmonumenten:

VOGELOBSERVATORIUM TIJ VANAF 5 SEPTEMBER WEER OPEN

Vanaf zaterdag 5 september 2020 kunnen bezoekers weer terecht bij het vogelobservatorium TIJ in Stellendam. In verband met de Corona-richtlijnen besloot Natuurmonumenten deze uitkijk vanaf het voorjaar te sluiten. Omdat het op delen van de wandelroute, in de tunnel en in TIJ zelf niet altijd mogelijk is 1,5 meter afstand te houden, is het dringende advies aan bezoekers om een mondkapje te dragen.

De afgelopen maanden is de natuur flink haar gang gegaan in en rondom TIJ. Boswachter Chantal van Burg: “De afsluiting is voor bezoekers behoorlijk zuur geweest, juist in deze tijd biedt de natuur ook een uitlaatklep. De natuur ging in deze ‘lockdown’ gewoon door. De oeverzwaluwwand aan de buitenkant van de tunnel is dit jaar voor het eerst in gebruik genomen. Het was een komen en gaan in de gaten met oeverzwaluwen. Ook gaf de sluiting vogels de gelegenheid om in TIJ te nestelen. Zo zagen we dit voorjaar een nestje van een kwikstaart aan in de binnenzijde van het frame van de overkapping.”

Bezoekers weer welkom
Dat de natuur haar gang is gegaan, is ook te zien op het wandelpad. De bomen en struiken hebben het pad behoorlijk onbegaanbaar gemaakt. Komende week vinden de laatste werkzaamheden plaats, zodat het wandelpad weer begaanbaar is voor bezoekers. Vanaf 5 september zijn bezoekers weer welkom bij TIJ. Bij de entree wordt gewezen op de extra voorzorgsmaatregelen die gelden tijdens een bezoek, zoals het dringend advies om een mondkapje te dragen. Ook de telescoop wordt teruggeplaatst in TIJ. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van bezoekers zelf om deze veilig te gebruiken. Ga hier niet met verschillende desinfectiemateriaal mee aan de slag. Dit komt de kwaliteit van de kijker niet ten goede. Heb je zelf een verrekijker, neem deze dan mee om van de aanwezige vogels te genieten.