11 juni 2020, Oude-Tonge - Gemeente Goeree-Overflakkee ontving de afgelopen periode verschillende meldingen van watersporters in Oude-Tonge. Boten blijken bij het in- en uitvaren van de haven aan de grond te lopen, ter hoogte van rode boei OT11. Lees hieronder verder.

Weinig waterdiepte
De gewenste waterdiepte in de havenmonding bedraagt 2,1 meter of meer, zoals ook op waterkaarten staat aangegeven. Uit onderzoek blijkt echter dat de waterdiepte bij deze boei ongeveer 1,5 meter is. De haven is door deze beperkte diepte niet bereikbaar voor boten die dieper dan 1,5 meter steken.

Baggeren medio oktober
De zuidwesterstormen van afgelopen winter zorgden, mogelijk in combinatie met gesloten sluisdeuren vanwege corona, voor meer ‘aanlanding’ dan voorzien. Het ondiepe water is onwenselijk en daarom zijn baggerwerkzaamheden nodig. De werkzaamheden voor zowel Oude-Tonge als Ooltgensplaat zijn aanbesteed. De verwachting is dat er vanaf oktober gebaggerd kan worden. Eerder kan helaas niet, omdat bij de havenmondingen sprake is van Natura2000-gebied.

WSV Oude-Tonge is op de hoogte van de situatie. Samen met de watersportvereniging zoekt de gemeente nu mogelijkheden om ook passanten van buiten het eiland over de situatie te informeren. Totdat de baggerwerkzaamheden zijn uitgevoerd, vragen we uw begrip voor de situatie.