Bewustwording is erg belangrijk. De natuur is geen asbak - Goeree-Overflakkee - “Het zou niet nodig moeten zijn”, verzucht een van de vrijwilligers. Maandag 1 juli ging een groep van 17 mensen aan het werk om het strand schoon te maken na een mooi en druk weekend. Er werd 1200 liter zwerfafvalstoffen verzameld. Strandclub Zee vond de schoonmaakactie een mooi initiatief, wilde de sponsor van de dag zijn en beloonde de harde werkers met een goed verzorgde lunch. Lees hieronder verder.

Vervolg
Leer/werk coach bij Pameijer Werkt ZHE afdeling Goeree-Overflakkee Leonie van Nieuwenhuijzen, die de leiding heeft: “Voorgaande drie jaar hebben we vanuit Pameijer Werkt deelgenomen aan ‘Juttergeluk’. Een leuke actieve, educatieve en ontspannen middag op het strand. Cliënten waren er even lekker uit, ruimden veel rommel en vooral peuken op en hadden hier een heel goed gevoel over. Ze bleven enthousiast over die middagen en vroegen regelmatig of we hier weer aan mee gingen doen.”
Afval is momenteel een groot en actueel probleem. “De natuur een handje helpen zorgt bij onze cliënten voor een gevoel van ertoe doen, hoe groot of klein hun bijdrage ook is. Helaas werd Juttersgeluk niet meer georganiseerd op Goeree Overflakkee. Daarom hebben we contact gezocht met de mensen achter de Facebookpagina ‘Doe mee, samen voor een schoon Goeree-Overflakkee’. Zij zijn heel actief is in het opruimen van zwerfafval en nu is er een mooie samenwerking ontstaan, waar we heel blij mee zijn.”
Dat het hard nodig is, omdat er veel zwervuil is, weet Marcel Brevé als geen ander. Elke dag besteed hij wel een paar uurtjes aan het verzamelen van zwerfvuil. Hij nam samen met Pascha Komttebed de groep van Pameijer onder zijn hoede. Terugkijkend: “Met zeventien andere mensen heerlijk wel vier uren aan het zwerfgrondstoffen speuren geweest. Onze eerste samenwerking kan een groot succes genoemd worden!”
Eén van de deelnemers: “Was dat even leuk vandaag! Het weer was prachtig, al waaide het wat hard. Toen wij nog lege vuilniszakken hadden leken wij wel op de kitesurfers (maar dan op het droge). Het viel niet mee om de zakken in bedwang te houden en soms waaide onze vondsten er weer even hard uit als wij ze er in stopten! Ondanks dat hebben wij toch 1200 liter aan zwervende voorwerpen bij elkaar kunnen rapen!”
Tekst Maria Evers