Sommelsdijk Zaterdag 6 april werd in de grote kerk van Sommelsdijk het eiland Goeree-Overflakkee als het Schateiland van Nederland gepresenteerd. De NOS, het ANP en het Jeugdjournaal waren speciaal hiervoor naar ons Zuid-Hollandse eiland afgereisd voor de verslaglegging ervan. Aangekomen in Sommelsdijk was men verrast van de hoeveelheid Sommelsdijkse vlaggen die de dorpsbewoners ter verhoging van de feestvreugde hadden uitgehangen. Lees hieronder verder.

Op zaterdag 28 juli 2018 deed Arco Hoekman uit Dirksland een opmerkelijke vondst in de polder tussen Dirksland en Sommelsdijk. Met zijn metaaldetector wist hij een muntschat te traceren, die uniek is voor Nederland. Het is de grootste nationale laatmiddeleeuwse schatvondst ooit.

De vondst, gedaan op landbouwgrond, bestaat uit een zeer grote hoeveelheid munten en een daarbij behorende pot in scherven. Het gaat om circa zevenhonderd losse zilveren munten en een forse klomp aan elkaar vast zittende (gecorrodeerde) munten met daartussen aarde en zand. Of alle munten in deze klomp van zilver zijn, is nog niet vastgesteld. De meeste munten lijken te dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oudste is van 1305, de jongste van 1526. De munten zijn afkomstig uit tal van Europese landen, waaronder Engeland, Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000! Een aantal zilvermunten zijn uniek en tot nu toe niet vergelijkbaar met eerder gevonden munten.

Betekenis van de vondst

De afgelopen honderd jaar zijn met enige regelmaat muntschatten gevonden. De muntvondst in Dirksland behoort tot een van de grootste in Nederland in de afgelopen eeuw en de grootste uit de late middeleeuwen. Daarmee gaat het om een vondst van bijzonder belang en van nationale betekenis. De tijd waarin de schat is begraven, was een zeer roerige periode. Het ligt voor de hand dat het om een plunderschat gaat omdat er ook knopen zijn gevonden. Dit zal nader onderzocht moeten worden. Piraat Rooie Klaas werd al genoemd en spreekt zeker bij de jongeren tot de verbeelding.

Presentatie

De presentatie van de schat afgelopen zaterdag in de grote kerk van Sommelsdijk was zeer goed bezocht en was georganiseerd door Historische Vereniging de Motte en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De rederijkers van Rethorica dachten ook aanspraak te kunnen maken op de zilverschat. In historisch kostuum traden zij op, bijgestaan door hun echtgenoten. Het toneelstukje werd afgesloten door de vroegere landeigenaren van het betreffende perceel een alternatieve schat mee te geven; De Zilverschat van Jamin. Deze zilveren chocolade munten werden aan het einde van de presentatie door deze welsprekers en weldoeners uitgedeeld aan ‘het volk’. Vervolgens was het woord aan wethouder Bruggeman. Hij benadrukte hoe belangrijk de schat is voor Goeree-Overflakkee en hoe Goeree-Overflakkee zich hiermee op de kaart kan zetten. Ter afsluiting van de presentatie speelde de organist ‘de Zilvervloot’.

Expositie

Wethouder Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee opende vervolgens samen met de schatvinder Arco Hoekman in het nabijgelegen Streekmuseum de expositie “Schateiland Goeree-Overflakkee”. Vanaf dinsdag 9 april 2019 is in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk de permanente expositie te zien voor het publiek. De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een aantal originele zilveren munten. Op een aantal bijzondere dagen zal de gehele originele schat te zien zijn. Het Streekmuseum zorgt die dagen voor passende veiligheidsmaatregelen.

Andere schatten van of op het eiland:

  • Uniek schurvelingenlandschap van Ouddorp
  • De havenkanalen van Goeree-Overflakkkee
  • Gevonden Paaseilandbeeldje
  • Gevonden Romeins Dolium
  • Tweelingdorp Middelharnis-Sommelsdijk
  • Wilde flamingo’s
  • Fort Ooltgensplaat waarbij de Donjon uniek is in de wereld
  • De tulpenvelden
  • En vanaf nu ook de Zilveren Muntenvondst