Goeree-Overflakkee - Op vrijdagmorgen 29 maart 2019 is bij 'de Vliegers' in Middelharnis de vlinderidylle de Eeuwkant geopend. Na een korte toelichting door Kars Veling van de Vlinderstichting en de onthulling van het informatiebord door de heer Wicher Pen van Sbb werd er door de kinderen van obs D’n Tuun enthousiast de zaden gezaaid die moeten zorgen voor een bloemrijk stukje grond. Tot veler verrassing was ook het Jeugdjournaal van de NOS aanwezig om o.a. de zaaiende kinderen te filmen en te interviewen. Hieronder de herhaling van de aflevering van het NOS Jeugdjournaal.

Inheemse bloemen

De zaadjes van deze inheemse bloemen zullen zorgen voor een kleurenpracht voor de voorbijgangers, maar nog belangrijker, voor het eten (de nectar) van vlinders, bijen en andere insecten. Deze vlinders en bijen zijn op hun beurt niet alleen belangrijk voor de bestuiving van deze planten, maar voor onze hele voedingscyclus. Zo hoopt de vlinderstichting in samenwerking met de Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in ons gebied, vooral nu uit onderzoek gebleken is dat het aantal insecten schrikbarend afgenomen is de laatste jaren.

Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. Op Goeree-Overflakkee is dit ook het geval. In het kader van het 40 jarig bestaan van Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) probeert deze vereniging daar nu in de praktijk iets aan te doen. In samenwerking met de Vlinderstichting, gemeente Goeree-Overflakkee, Staatsbosbeheer en met subsidie van provincie Zuid-Holland, is er hard gewerkt aan twee idylles, een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht. Zo zorgen zij er samen voor dat er met deze twee idylles meer kleur diversiteit en voedsel voor vlinder en bijen in het landschap komen.

In deze idylles kunnen insecten zoals vlinders en bijen en ook mensen genieten van nectarrijke bloemenpracht. In Ouddorp en bij Middelharnis aan de Vliegers is in totaal zo’n 2500m2 grond ingezaaid met een duurzaam bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”.

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de idylles proberen we hier verandering in te brengen. Idylles die door initiatief en ondersteuning van De Vlinderstichting door heel Nederland zijn en worden aangelegd, brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Idylles worden onderhouden door mensen uit de buurt met interesse voor natuur, landschap, vlinders en bijen, uiteraard met raad en daad ondersteund door De Vlinderstichting. Zij zorgen er voor dat er gemaaid wordt, monitoren het gebied en zijn bereid uitleg en voorlichting te geven. Zo is goed maaibeheer belangrijk voor een gevarieerd plantenaanbod. En ook de telling van de diverse soorten vlinders en andere insecten is o.a. van belang voor de instandhouding van de diversiteit in ons landschap. Mocht u ook interesse hebben in dit “werk” dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de NLGO (www.nlgo.nl) .

Vandaag zijn onze idylles feestelijk “geopend”. Aan de Vliegers "aan het einde van de Tweede Groeneweg is deze opening ’s ochtends om 10.30 uur door de heer Wicher Pen van Staatsbosbeheer verricht waarna kinderen van basisschool D’n Tuun in aanwezigheid van het jeugdjournaal het zaadmengsel over het perceel hebben verspreid. In Ouddorp bij Welgelegen aan de Smalle Einde zal om 14.00 uur de opening verricht door wethouder mevrouw Thea Both, waarna de kinderen van groep 5 van de Westhoek het zaadmengsel gaan strooien. Hierbij geeft RTL blijk van haar belangstelling.

Mocht u zelf wat willen doen? Dat kan, ook zelf kan men de vlinders en bijen helpen. Maak dan je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals lavendel, beemdkruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en natuurlijk de vlinderstruik. Kies het liefst verschillende planten die bloeien van het voorjaar tot het najaar.

Zie voor meer informatie www.vlinderstichting.nl/idylle en bekijk HIER de herhaling van de aflevering van het NOS Jeugdjournaal.