6 maart 2019, Goeree-Overflakkee - De Stichting Natuurlijk Ouddorp start deze week een grote flyeractie (ruim 5200 adressen) op de Kop van Goeree om de belangstelling te peilen voor een op te richten Vereniging Natuurlijk Ouddorp. "Doel daarvan is meer gehoor te vinden bij de bevolking en de politiek van het eiland bij het streven naar behoud van het mooie landschap, de natuur en de rust van het gebied. Wij vinden dat de politiek onvoldoende belangstelling toont voor wat de burgerij op dit punt belangrijk vindt. De alsmaar voorgaande recreatiebouw moet gestopt worden." Zij schrijven onderstaande brief, met aanhef: "Geachte lezers van het mooie eiland Goeree-Overflakkee...." Lees meer.

Ingezonden brief

Geachte lezers van het mooie eiland Goeree-Overflakkee

STOP de tomeloze recreatiebouw op de Kop van Goeree !

De Stichting Natuurlijk Ouddorp gaat onderzoeken of het haalbaar is haar rechtsvorm te veranderen in die van een vereniging. Dit om ruimte te bieden aan de vele sympathisanten die de doelstellingen van de huidige stichting van harte onderschrijven. Als vereniging kunnen wij mogelijk meer invloed uitoefenen op de gemeentepolitiek die nu volgens ons duidelijk moeite heeft de identiteit en de cultuur van de Kop van Goeree te begrijpen en te respecteren. De doelstellingen van de huidige stichting en mogelijk toekomstige vereniging Natuurlijk Ouddorp komen samengevat erop neer het karakteristieke landschap en de prachtige natuur te behouden, de ongebreidelde recreatiegroei aan banden te leggen en de leefbaarheid en de cultuur van het dorp en de streek in stand te houden. Daar hoort de kenmerkende (zondags)rust zeker bij. In week 10 starten wij een grote flyeractie onder de bevolking van de Kop van Goeree en de recreanten om te peilen of er voldoende ondersteuning voor een vereniging is.

Waar gaat het ons qua doelstellingen eigenlijk om?

Stoppen met de bouw van nog meer recreatiewoningen. Niet nog meer recreatiewoningen tussen de Oude Nieuwlandseweg en de Vrijheidsweg, geen recreatiewoningen in het Kroonjuwelengebied en in het Zandwallengebied.
De openheid van het landschap behouden. Niet nog meer landbouwgrond opofferen aan de recreatie.
De historische identiteit van het gebied in stand houden. De mooie duinlandschappen, de strandpolders, de zandwallen en schurvelingen.
De cultuur van de bevolking respecteren. Behoud van de (zondags)rust waar velen zo aan hechten. De kerkelijke gezindheid en praktijk van de bevolking en van veel huidige recreanten als te respecteren uitgangspunt kiezen bij verdere ontwikkeling.
Herstel van kerkenpaden. De kerkenpaden vormen een prachtig cultureel erfgoed en geven betekenis aan het verblijf op de Kop van Goeree. Als de paden aanééngesloten zouden kunnen worden kunnen deze een uniek wandelgebied voor bewoner en recreant vormen. Dat trekt ook het goede toerisme aan.
De (verkeers)drukte en de onveiligheid als gevolg daarvan in de zomerperiode beperken. Keer op keer is duidelijk gemaakt dat de bevolking daar veel last van heeft.
De infrastructuur is duidelijk niet op die drukte berekend."

Vereniging Natuurlijk Ouddorp
P/a Zeebrekersweg 18
3253 VS Ouddorp
Email natuurlijkouddorp@gmail.com
Mobiel 06 50 909 906.