Sommelsdijk – Vanaf maandag 18 februari 2019 zal SRGO, op nadrukkelijk verzoek van de gemeente Goeree-Overflakkee, een temperatuurverlaging van het zwembadwater van locatie De Staver doorvoeren. Het betreft een testperiode van twee maanden, waarna er uitvoerig geëvalueerd zal worden. "Het comfort in het zwembad is met name gericht op de recreatieve zwemmer." Lees hieronder meer.

Vervolg

Momenteel is het water 29,1 graden Celsius in het zwembad, met uitzondering van de warm-water-vrijdag (30,5 graden Celsius). De testperiode zal bestaan uit twee periodes van één maand. Een periode van een maand met een temperatuur van 28 graden Celsius op alle dagen van de week. Vervolgens een periode van een maand met een temperatuur van 28,5 graden Celsius met behoud van de warm-water-dag op vrijdag.

Onderzoek recreatief zwemmen versus wedstrijdzwemmen in de Staver

Het recreatiebad van de Staver is een bad dat verschillende doelgroepen bedient, van zwemleskinderen tot zwemsport op hoog niveau. Om voor iedereen een comfortabel klimaat te creëren zal deze proef plaatsvinden en achteraf geëvalueerd worden om zo tot een representatief resultaat te komen.

Het comfort in een zwembad is op Goeree Overflakkee met name gericht op de recreatieve zwemmer. De intensieve zwemmer, talenten van de zwemvereniging de Schotejil hebben last van een minder comfortabele omgeving in zwembad de Staver. Zij ervaren soms klachten.

De Staver gaat op nadrukkelijk verzoek van de gemeente de temperatuur van het zwembad verlagen. Deze pilot moet de nodige gegevens opleveren om de wensen en behoeften te kunnen bepalen van zwembadbezoekers. Ook het energieverbruik wordt onderzocht, alsmede de werking op de zwembadinstallatie.

Wedstrijdzwemmen moet eigenlijk uitgevoerd worden in een veel koudere watertemperatuur (27 graden Celsius) terwijl de baden op Goeree Overflakkee op respectievelijk 29,2 graden Celsius (Staver) zit of hoger.

De Staver werkt aan comfort voor alle doelgroepen en wil graag het comfort verbeteren. Het gaat de medewerkers aan het hart dat de andere doelgroepen tijdelijk in een koudere omgeving moeten zwemmen, maar wellicht biedt dat voor anderen weer meer comfort.

De zwemvereniging ervaart klachten en deze zijn volstrekt logisch wanneer je in een omgeving van circa 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 55% door het bad raast met subtoppers op landelijk zwemniveau. “Het is wel zaak om met elkaar collectief het zwemmen te blijven stimuleren, want zwemmen is gezond”, aldus Lesly Wolters (directeur SRGO). Zwemmen voor maar €1,00 in de maand maart! Om iedereen in de gelegenheid te stellen om ook deel te nemen aan de proef, is er gedurende de gehele maand maart voor het recreatief zwemmen op woensdagmiddag, vrijdagavond en zondag toegang voor slechts €1,00.

"Kom langs en doe mee!"