Regio - Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk organiseert zaterdag 9 februari de jaarlijkse Open Dag. Tussen 10:00 en 17:00 uur is het museum vrij toegankelijk en worden er op verschillende plekken in het museum workshops gehouden, lezingen gegeven en presenteren verschillende partners van het museum zich zoals Waterschap Scheldestromen en Nationaal Park Oosterschelde. Ook wordt in caisson vier, een nieuwe tentoonstelling geopend en zijn er een aantal proeverijen. In alle vier de caissons van het museum worden activiteiten georganiseerd, lees hieronder meer.

Vervolg

In alle vier de caissons van het museum worden activiteiten georganiseerd, waarmee wordt stilgestaan bij de diverse thema’s die in het Watersnoodmuseum worden belicht: de watersnood van 1953, de ontwikkelingen sindsdien, maar zeker ook het feit dat overstromingen wereldwijd nog steeds gebeuren, deels beïnvloed door klimaatverandering.

Programma
Een kleine greep uit het programma met lezingen en presentaties deze dag: de opening van de tentoonstelling over Johannis de Rijke, een lezing door Janny Lock over geschenkwoningen met een bijbehorende signeersessie van het boekje dat het Watersnoodmuseum in samenwerking met Lock hierover heeft uitgegeven. Ook is er een presentatie over de Verhalenbibliotheek met verhalen over water en een lezing over Johannis de Rijke, de Zeeuwse ingenieur die beroemd werd met zijn waterveiligheidsprojecten in Japan, met bij de tentoonstelling in caisson vier ook een proeverij met Japanse lekkernijen.

Ook is er weer een demonstratie van radiozendamateurs, op de wijze zoals ze werkten in 1953, toen radiozendamateurs de eerste contacten legden met de buitenwereld, vanuit het getroffen gebied. In caisson vier is vanaf februari ook de nieuwe expositie Veranderende Wereld te zien, waarmee een indruk gegeven wordt van de invloed van klimaatverandering wereldwijd. In dat kader is er een presentatie met dit thema door Gerard van de Schrier van het KNMI, de partij die ook betrokken is bij de realisatie van Veranderende Wereld.

Spulletjes gezocht!
Deze dag ook aandacht voor het project Jeugdwatersnoodmuseum waarbij onder meer een geschenkwoning met meubels en andere accessoires die werden geschonken door het Rampenfonds zal worden ingericht om de jeugdige bezoekers van het museum een indruk te geven van hoe een geschenkwoning er toen uitzag. Er worden nog spulletjes gezocht. Wie nog spullen uit die tijd heeft en deze aan het museum wil schenken kan dat tijdens de Open Dag inleveren bij medewerkers van de registratiewerkgroep van het museum.

Op de website van het Watersnoodmuseum, www.watersnoodmuseum.nl staat het volledige programma. Mis het niet! Er is genoeg te zien en te doen.