Regio - Midden in het Haringvliet heeft het Wereld Natuur Fonds een eiland gebouwd speciaal voor vogels om te kunnen broeden en voor vissen om in de ondieptes te kunnen rusten en paaien. Dinsdag 5 februari 2019 is het eiland officieel geopend. Voor de officiële opening werden alle aanwezigen gevraagd om in de vorm van een Bliek te gaan staan. Met een toost van Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds werd het eiland officieel voor geopend verklaard. Lees hieronder verder en bekijk de video.

Vervolg

Met een toost van Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds werd het eiland officieel voor geopend verklaard: “Samen met de regio werken we als natuurorganisaties aan de droom van een dynamisch en veerkrachtig Haringvliet. Met succes! Ik voel me heel trots dat ik vandaag met iedereen die Bliek mogelijk heeft gemaakt, dit stukje nieuwe deltanatuur mag openen.”

Onder de aanwezigen waren vele vertegenwoordigers uit de regio waaronder Programmadirecteur Hans Kleij van de Provincie Zuid-Holland, wethouder Daan Markwat van Goeree-Overflakkee, wethouder Paul Boogaard van Hoeksche Waard en wethouder Aart-Jan Spoon van Hellevoetsluis,

Sluizen op een kier
Sinds eind 2018 staan de Haringvlietsluizen voor het eerst sinds de permanente afsluiting in 1970 op een kier. Hierdoor is er weer een open verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee en dat is cruciaal voor trekvissen en vogels. Toch ontstaat dan niet meteen eb en vloed met zandbanken, die vogels en vissen zo hard nodig hebben. Daarom heeft WWF een eiland met onmisbare voedsel-, broed- en paaiplaatsen voor vogels en vissen gebouwd.

Jonge haring
Zo'n eiland verdient natuurlijk een prachtige naam. Uit bijna 1.000 inzendingen is gekozen voor de naam 'Bliek'. Arjen de Jong uit Amsterdam heeft de naam bedacht. “Ik zou het eiland 'Bliek' willen noemen. Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!”

Sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes

Het eiland is een kale zandbank en dat moet ook zo blijven om vogels een goede plek te kunnen bieden. Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap zijn in de toekomst verantwoordelijk voor het beheer en gaan o.a. zorgen dat begroeiing geen kans krijgt.

Debbie Kamphuis, Directeur Divisie Beleven en Benutten van Staatsbosbeheer: “In het Haringvliet beheren wij vogelgebieden als de Slijkplaat en de Ventjagersplaten, plekken waar jaarlijks grote aantallen vogels verblijven. Het nieuwe eiland Bliek en de ondiepe delen daaromheen zijn een belangrijke uitbreiding in de Delta voor kustbroedvogels en voor opgroeiende vissen. Onze experts verwachten hier in de toekomst diverse soorten kustbroeders zoals sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes. Samen met de mensen van Hoekschewaards Landschap willen we Bliek ontwikkelen tot een geliefde plek voor vogels en vissen. Bliek is niet alleen een mooie ontwikkeling voor de natuur maar ook een mooie ontwikkeling voor de beleving van toekomstige bezoekers”.

Bijzonder kijkhut

Naast de natuurfunctie heeft het eiland namelijk ook een recreatieve belevingsfunctie. Vanaf 1 mei kun je het eiland per boot bereiken en een kijkje nemen vanaf een bijzonder vogel-uitkijkpunt gemaakt door Vogelbescherming Nederland. Het eiland biedt een uitstekende mogelijkheid om de bewoners rond en gebruikers van het Haringvliet te laten zien hoe mooi en rijk de monding van Rijn en Maas kan zijn.

Droomfonds Haringvliet

Het nieuwe eiland maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet. In dit project werken zes natuurorganisaties - ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds - met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De bouw van het eiland wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, VZW Natuurbehoud Pater David, Stichting Dioraphte, andere fondsen en particuliere sponsors.