Regio - Zo’n 1.500 bewoners van de Zuid-Hollandse eilanden namen de uitnodiging aan van de samenwerkende natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet en bezochten afgelopen zaterdag Brakke Zaterdag. Het uitgebreide programma trok een divers publiek. Naast de vele leuke natuuractiviteiten waren ook de informatieve excursies over de ontwikkelingen rond het Haringvliet in trek. Lees hieronder een verslag door de organisatie.

Divers programma

"In het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek stond tijdens Brakke Zaterdag het hek wijd open. Met respect voor de natuur was er een divers programma aan activiteiten opgezet. De vogelexcursies met de Baardmannetjes (Nico de Haan en Hans Dorrestijn), de fietsexcursies met Camilla Dreef naar de Kwade Hoek en de natuurfotografieworkshops waren al snel volgeboekt. Maar gelukkig was er nog veel meer te doen, zoals proeven van de brandnetelsoep en insecten bij de natuurkok, een yogales voor kinderen en hun ouders waarbij het dierenleven centraal stond, een theatervoorstelling van de big bugs en voor de actievelingen een lesje bootcamp. Jong en oud wisten Brakke Zaterdag te vinden en zich uren te vermaken. De kinderen konden geen genoeg krijgen van het bouwen van meterslange waterbanen, het timmeren van een vogelhuisje en het poppen van popcorn boven een vuurtje.

Ook de meer informatieve excursies waren in trek. Daarin werd verteld over de ontwikkelingen rond het Haringvliet. Het is een belangrijk jaar voor het Haringvliet. Nog even en de Haringvlietsluizen gaan op een kier. Vissen als zalm en paling kunnen dan weer tussen zee en rivier trekken en het water van het Haringvliet wordt weer gedeeltelijk brak (vandaar de titel Brakke Zaterdag). Ook kon er wandelend of met de huifkar activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet bezocht worden, zoals het unieke vogelobservatorium en de nieuwe natuur in de Zuiderdiepgorzen waar de werkzaamheden op dit moment in volle gang zijn. De interesse was groot bij de bezoekers en de enthousiaste excursieleiders vertelden graag."

Haringvliet.nu