26 september 2018, regio - Binnenkort gaan de Haringvlietsluizen op een kier. "Dit is merkbaar tot Afrika." Door de sluizen open te zetten, kunnen bepaalde vissoorten makkelijker naar binnen. "Zodra de sluisdeuren open gaan, zul je gelijk al zalm naar binnen zien trekken," vertelt Bas Roels, verbonden aan het Wereld Natuur Fonds aan een populair-wetenschappelijke nieuwssite. Lees hieronder een ingezonden stuk.

Ingezonden stuk door Tim Kraaijvanger

Naast de zalm zal ook de haring naar verwachting snel zijn weg weten te vinden richting het Haringvliet. "Soorten die zich snel voortplanten – zoals de haring, maar ook de spiering – kunnen er binnen een paar jaar in grote getale voorkomen." Voor de wat ‘tragere’ soorten zoals de steur moeten we wat meer geduld opbrengen.
Daarnaast hoeven we niet bang te zijn dat bepaalde zoetwatervissen, kuifeenden, zwanen en quaggamosselen gaan verdwijnen. "Ze schuiven iets naar het oosten op", vertelt Roels. Het Haringvliet ten oosten van de lijn Middelharnis-Het Spui blijft namelijk gewoon zoet.
De gevolgen zijn tot in Afrika merkbaar. Roels: “We hopen dat je over twintig jaar in Zwitserland foto’s kunt maken van beren die zalmen vangen en daarvoor niet meer naar Canada hoeft. En die doorwerking kan het kierbesluit echt hebben. En de impact die het kierbesluit op de trekvogels heeft, zien we straks terug in de populaties die naar Afrika en Siberië vliegen, omdat die nu eenmaal afhankelijk zijn van wat ze hier aan voedsel kunnen vinden.”


Bron Scientias.nl