Stellendam - “Vlak nadat we waren gestart met de organisatie van Vlaggetjesdag Stellendam 2018 viel het besluit in Brussel over de puls. Aanleiding voor ons om nog meer in te gaan zetten op het informeren van het publiek over de visserij, de technieken en het product vis”, aldus Yvet Lupgens. Het comité, bestaande uit het bestuur van Vissersvereniging Zuidwest en aangevuld met Willem van Sighem vanuit gemeente Goeree-Overflakkee en Yvet Lupgens, heeft een breed en boeiend programma opgezet om het verhaal van de visserij in alle facetten onder de aandacht te gaan brengen." Lees hieronder meer.

De verschillende werkvelden die bij zo’n groot evenement komen kijken zijn verdeeld onder de leden van het comité. Alle lijntjes komen bij Lupgens weer bij elkaar. Zij stemt alle activiteiten met elkaar af, coördineert en organiseert de overkoepelende faciliteiten en regelgeving.

De verschillende activiteiten worden georganiseerd vanuit de thema’s Ontmoeten, Proeven en Beleven. De visser kan als geen ander vanuit zijn passie vertellen over zijn werk en product. Hij staat dan ook centraal. Publiek is de hele dag welkom op de GO37, OD3, GO1 en TH16 waar ze gastvrij worden onthaald, rondleidingen kunnen krijgen, in gesprek gaan met de vissers en informatie krijgen over de verschillende visserijtechnieken. De kotters liggen aan de loswal waar de bedrijven uit de visserij zich presenteren. Padmos, Coöperatie Westvoorn, Visserij-Innovatiecentrum, Promac, Pon Power, IJtama, Verduijn Elektrotechniek, Maaskant, Wetec, Van Wijk Installaties en Van Gemert Schoreven ontvangen in de paviljoens hun relaties, klanten en belangstellenden. De nieuwste technieken waar de Goereese vloot mee werkt zijn hier te bekijken; pulsmodules, geavanceerde koelinstallaties, sorteerlijnen, nieuw netten, schroeven, schone motoren, verbeterde vistuigen en nog veel meer. Innovaties tot stand gekomen in een proces waarbij technische kennis en nieuwe ontwikkelingen zijn gecombineerd met ervaring en vakmanschap.

Een baan in en ten behoeve van de visserij is voor de schooljeugd niet meer zo vanzelfsprekend. En dat is jammer, want de sector heeft zich in korte tijd door toepassing van moderne technieken en technologieën aan boord van de schepen ontwikkeld tot een moderne bedrijfstak. In tal van beroepen kun je terecht in de sector en speciaal voor de jeugd van 10 tot 14 jaar is er op de Binnenhaven en in de Visserijschool dan ook van alles te doen. “Door schooljeugd al op jonge leeftijd in contact te brengen met techniekonderwijs en ze te vertellen over beroepen in de visserij, hopen we dat we ze zich zo aangesproken voelen dat ze voor een vervolgopleiding in de techniek, en het liefst in de visserij, kiezen”, vertelt Lupgens enthousiast. “En dat doen we niet door ze erover te vertellen of een folder mee te geven. Ze moeten de mouwen opstropen en zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een hydraulische pers, met een hamer en boor, een elektrotechnisch circuit of ze kunnen van een stuk metaal een pennenbakje maken. En wat gebeurt er op een afslag, hoe werkt het veilsysteem, wat kan ik als IT-er toevoegen?. Allemaal voorbeeld hoe leuk techniek is en wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor een toekomst in de visserij”.

Verschillende organisaties nauw betrokken bij de visserij of de haven zijn aanwezig om te vertellen over de wijze waarop ze samen met de visserij blijven werken aan een nog duurzamere sector en schonere zee, zoals de projecten gepresenteerd tijdens Vishack, het in opdracht van WWF ontwikkelde topless garnalennet, de alternatieven voor Vispluiskeurmerken, Green Deal, Bo-Ac of MSC. Voor informatie over de verschillende opleidingen kun je terecht bij ProSea en het STC. En natuurlijk ontbreken de nationale organisaties, PO’s en EMK niet.

En uiteraard is er vis, heel veel vis te zien en te proeven. Op de vistafel liggen een selectie van de soorten die de vloot iedere week weer aan land brengt. Je kunt vis leren bereiden in een workshop visfileren of garnalen leren pellen. Proef de zee in de ter plekke bereide mosselen of eet eens een stukje zeewier. Speciaal voor Vlaggetjesdag Stellendam is de scholkibbeling ontwikkeld door Vishandel Sperling. Tijdens Vlaggetjesdag Stellendam in 2011 kon deze voor het eerst geproefd worden en ook dit jaar trakteert de Vissersvereniging Zuidwest op deze zeer smakelijke variant.

En terwijl op de kade het shantykoor-festival doorgaat, het evenemententerrein vanuit een helikopter kan worden gadegeslagen en de bezoekers de verschillende activiteiten kunnen blijven bezoeken of wat kunnen eten bij de verschillende foodtrucks, vaart de vloot om 14.30 uur uit. Onder aanvoering van het Vlaggenschip GO23 van Fa De Vogel varen 31 kotters in formatie een rondje over het Haringvliet waarbij belangstellenden van harte welkom zijn om mee te varen. Bijzonder is dat er ook een aantal mosselkotters meevaren waardoor veel publiek in de gelegenheid wordt gesteld even het water onder de benen te voelen. Vlootadmiraal mevrouw Ada Grootenboer, burgemeester Gemeente Goeree Overflakkee, zal de Vlootschouw afnemen.

“Zo proberen we een compleet beeld over te brengen aan het publiek over de sector. Wat speelt er, welke innovaties worden toegepast, waar wordt hard aan gewerkt. En dat alles gericht op informeren van het brede publiek. Samen met alle organisaties en vrijwilligers die zich allen belangeloos inzetten hopen we een leuke, interessante en inspirerende dag neer te zetten voor jong en oud”.