Regio - Nederland heeft sinds vrijdag 22 december 2017 een "Rangerdelta". Jongeren van de WNF-Rangerclub (Wereld Natuur Fonds) hebben met acteur en oud-ranger Niek Roozen een rangervlag geplant in het getijdengebied bij het Haringvliet. Met deze actie vraagt de jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds (WNF), die dit jaar 50 jaar bestaat, aandacht voor herstel van de natuur in de Nederlandse delta. Lees hieronder verder.

De WNF-Rangerclub voert al een halve eeuw succesvolle acties voor bedreigde soorten zoals de orang-oetan, de Afrikaanse olifant, de haai en de tijger. En ook dichtbij huis komen Nederlandse kinderen al jaren op voor natuur. Zo’n 25 jaar geleden is het mede dankzij een WNF-Rangeractie gelukt om natuur te herstellen in de Millingerwaard langs de rivier de Waal. Verderop in de Biesbosch was de jeugdclub in de jaren 80 betrokken bij het uitzetten van bevers, waar het tegenwoordig weer goed mee gaat. En in 2012 mochten WNF-Rangers de steur na vijftig jaar afwezigheid uitzetten in Nederlandse wateren.

Kier
En nu richten de jongeren hun pijlen op de delta. Volgend jaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier en dan kunnen trekvissen zoals zalm en steur weer de rivieren op zwemmen. Voordat het zo ver is wordt de natuur een handje geholpen door organisaties zoals WNF.

WNF-ambassadeur Niek Roozen
Speciaal voor het jubileum heeft WNF-ambassadeur Niek Roozen een vlogreis door Nederland gemaakt, om te laten zien hoe belangrijk kinderen zijn geweest bij bescherming van de Nederlandse natuur: “Ik heb zelf vroeger ook actie gevoerd en nu vind ik het belangrijk om mijn volgers te laten zien wat het belang van natuur is, ook in Nederland! Het is superbelangrijk om in actie te komen als je denkt dat een bepaald dier dat nodig heeft.”

50 jaar acties van de WNF-Rangers

In het jubileumjaar hebben de WNF-Rangers ism NPO Zapp Your Planet actie gevoerd voor de haai. Een selectie van eerdere acties:

1973: In dit jaar was de eerste echte WNF-Rangeractie voor de tijgers in Bangladesh.

1988: Er leefden geen bevers meer in Nederland. In 1988 zette WNF bevers uit in de Biesbosch.

1994: In dit jaar kon WWF Griekenland mede dankzij een actie van de WNF-Rangerclub het gebied rond Sekania strand aankopen. Dit is wereldwijd een van de belangrijkste legstranden van de onechte karetschildpadden.