Middelharnis - Op 1 november 2017 gebeurt het: kinderen uit Middelharnis en Sommelsdijk denken ter plekke mee over het ontwerp van een stoere natuurspeelplaats in Middelharnis, aan de oever van het Haringvliet - pal naast het recreatiestrand. Schoolkinderen en kinderen van de buitenschoolse opvang, omwonenden en andere betrokkenen mogen en kunnen dan hun steentje bijdragen. Deze ontwerpbijeenkomst in het veld wordt georganiseerd door ARK Natuurontwikkeling en de gemeente Goeree-Overflakkee in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet. Professionele begeleiding is in handen van Sigrun Lobst van Bureau Aardrijk, de ontwerpster van de natuurspeelplaats op Tiengemeten. Aanmelden kan hieronder.

Dromen over een natuurspeelplaats

In de natuurspeelplaats in Middelharnis komen ambities van de gemeente Goeree-Overflakkee en een wens van het Droomfondsproject Haringvliet mooi samen. Als in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier gaan, zal dat van invloed zijn op het Haringvliet en haar oevers. Op de natuurspeelplaats kunnen kinderen spelenderwijs vertrouwd raken met de veranderingen in, van en rond het Haringvliet.

Deltaspeelplek

Deze speelplaats wordt een echte deltaplek. We wonen hier immers in de delta van Nederland. Zoet en zout water kunnen straks weer een beetje mengen. Daar houden trekvissen van. En kustvogels. Door de beweging van eb en vloed zullen kreekjes ontstaan langs de oevers. Die bieden toegang aan spannende dieren, zoals bevers. Maar zij vormen ook een speelplek voor kinderen, om pret te hebben in de natuur!

Kinderen in de hoofdrol

Kinderen spelen de hoofdrol op de natuurspeelplaats. Daarom worden juist zij betrokken bij het ontwerp. Op woensdagmiddag 1 november kunnen zij tussen 14.00 en 16.00 uur hun speelwensen en -fantasieën in daden omzetten. Na een verkennend rondje over het terrein gaan ze in groepjes werken aan een maquette: een schaalmodel in het zand van het strand. Met water, takjes, touw, stof en andere materialen kunnen de kinderen hun wensen visualiseren. Natuurlijk is er na afloop van al dat denk- en doewerk iets te eten en te drinken.

Droomfondsproject Haringvliet

In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties aan de ontwikkeling van het Haringvliet. Nu de Haringvlietsluizen op een kier gaan, komt er weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij slaan de zes natuurorganisaties de handen ineen voor herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was en voor een florerende regionale economie. De natuur waar zij aan werken, biedt niet alleen voedsel, rust en broedplaatsen voor (trek-) vissen en vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Op steenworp afstand van Rotterdam kan de regionale economie daar zijn voordeel mee doen. Het Droomfondsproject Haringvliet bereidt deze enorme verandering voor. Dankzij dit project ontstaat een beweging: een waar walhalla voor vissen en vogels, een boost voor de recreatie, een versterking van de regionale economie en een gebied waar omwonenden en bezoekers mee verbonden willen zijn. Zodat we het samen blijven beschermen en bewaken in de toekomst.

Aanmelden

Ben je ouder dan 8 jaar en wil je meedoen? Meld je dan met je ouder(s) aan bij Ineke van Dort van ARK Natuurontwikkeling, via ineke.vandort@ark.eu.