• Nieuws

  • Recreëren

  • Bedrijven

Meer resultaten

Cursus over de Kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw

Gepubliceerd: Woensdag 11 maart 2020 om 08:01

Cursus over de Kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw

Plaats: Sommelsdijk
Data: Vrijdag 20 maart 2020 10:00 uur
Vrijdag 27 maart 2020 10:00 uur


Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 20 maart 2020 een 2-delige cursus over de kunstwereld in Parijs, begin 20ste eeuw. "Een cursus waar stil wordt gestaan bij Art Nouveau en Art Deco, EN wordt stil gestaan bij de muziek. Een verrassende combinatie!" De cursus wordt gegeven door twee docenten die ieder de helft van de ochtend voor hun rekening nemen. In twee ochtenden wordt u meegenomen naar deze vernieuwende en inspirerende periode in Parijs, toen het centrum van het artistieke universum! Lees hieronder meer en vergeet niet aan te melden.

Vervolg

Esther Kranendonk gaat in op de diverse nieuwe kunststromingen zoals het fauvisme en kubisme, maar ook art nouveau en art deco. Namen die aan de orde komen zijn o.a. Matisse, Picasso, Bakst, Gontsjarova. De overstap naar andere kunstdisciplines is gemakkelijk te maken via de Russische balletten. Impresario Sergej Diaghilev nodigde de nu beroemde kunstenaars uit voor zijn décors en kostuums.
Dit is het aanknopingspunt naar de muziek! Het stokje wordt overgenomen door Hans van der Wulp.

Voor veel Russische kunstenaars zoals dansers en musici was Parijs een geschikte omgeving die schitterende mogelijkheden bood. Diaghilev wist rijkelijk te putten uit het aanbod van deze artiesten. Met het gezelschap Ballet Russe had hij veel succes, vooral toen hij de componist Igor Strawinsky wist te bewegen muziek voor zijn producties te schrijven. Maar liefst drie wereldberoemde balletten ontstonden binnen enkele jaren: de Vuurvogel, Petroesjka, en het Lenteoffer, dit laatste beter bekend als Le Sacre du Printemps. Drie balletten die binnen korte tijd wereldrepertoire werden, niet alleen als ballet, maar ook als muziekuitvoering. In de cursus wordt ingegaan op het ontstaan van deze muziek, hoe deze muziek aanvankelijk als ‘modern’ en onwelluidend werd beschouwd, maar later toch erg geliefd en succesvol bleek.

Praktische informatie

De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts €25,00. De cursus bestaat uit 2 vrijdagochtenden van 10:00-12:00 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 20 en 27 maart.
Aanmelden en betalen met voorkeur via www.kcego.nl of anders telefonisch: 06-20036979.

Cursus over de Kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw Cursus over de Kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw