• Nieuws

  • Recreëren

  • Bedrijven

Meer resultaten

Internationale Vrouwendag met lezing zelfportretten van vrouwen

Gepubliceerd: Zaterdag 22 februari 2020 om 09:26

Internationale Vrouwendag met lezing zelfportretten van vrouwen

Plaats: Sommelsdijk
Datum: Vrijdag 06 maart 2020 10:00 uur


22 februari 2020 Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vrijdagochtend 6 maart in het kader van Internationale Vrouwendag een lezing over zelfportretten, waarbij vrouwen centraal zullen staan, maar mannen zijn ook van harte welkom! "Een spiegel is onmisbaar voor een kunstschilder om een portret van zichzelf te maken. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen." Lees hieronder meer.

Schilderen met de spiegel

‘Schilderen met de spiegel’ gaat dan over zelfportretten waarbij, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, vrouwen centraal zullen staan. "Waarom maakten en maken vrouwen eigenlijk zelfportretten? Is het eenvoudigweg om hun uiterlijk te presenteren of willen ze er meer mee? Eeuwenlang was het voor vrouwen ongepast om kunstschilder te zijn. Hun ‘deugdzaamheid’ leed eronder en erkenning kregen ze sowieso niet. Om zich naast hun mannelijke collega’s toch te doen gelden, zijn zij via hun zelfportret op slimme, creatieve manieren hun zegje gaan doen."

"In voorbije eeuwen wilden ze daarbij in de eerste plaats hun professionaliteit als kunstschilder bewijzen en streven naar erkenning. Vanaf de twintigste eeuw richt hun boodschap zich meer op allerlei aspecten van het vrouw-zijn in het algemeen en hoe dat uit te beelden.
Tijdens de lezing volgen wij enkele bijzondere vrouwen uit verschillende landen en verschillende tijden. Zo zien we onder andere de Italiaanse Sofonisba Anguissola uit de zestiende eeuw, die haar laatste zelfportret schilderde toen ze bijna 90 jaar was, en de twintigste-eeuwse Mexicaanse Frida Kahlo die haar mentale en fysieke lijdensweg op een kleurige manier in beeld heeft gebracht."

Praktische informatie

De kostprijs van deze lezing (inclusief consumptie) bedraagt €10,00. De lezing is op vrijdagochtend 6 maart en start 10:00 uur in de Remonstrantse Kerk, aan Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De lezing duurt 2 uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979. De lezing wordt gegeven door docent Imelda van der Linden.

Internationale Vrouwendag met lezing zelfportretten van vrouwen