• Nieuws

  • Recreëren

  • Bedrijven

Meer resultaten

Lezing en expositie over Merk- en stoplappen

Gepubliceerd: Woensdag 06 maart 2019 om 20:14

Lezing en expositie over Merk- en stoplappen

Plaats: Sommelsdijk
Datum: Donderdag 21 maart 2019 13:00 uur


Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee donderdagmiddag 21 maart 2019 een lezing over Merk- en stoplappen. De lezing start 13:00 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk en is een samenwerking tussen Streekmuseum GO en de KCE. Lees hieronder meer en vergeet niet aan te melden.

Merk- en stoplappen

Auteur Berthi Smith-Sanders verzorgt een lezing over merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis in Amsterdam. In haar lezing staan tien merk- en stoplappen, afkomstig uit één familie, centraal. Berthi Smith vertelt niet alleen over de merk- en stoplappen, maar ook over de weesmeisjes, die ze maakten en het handwerkonderwijs in het Burgerweeshuis.

De tien merk- en stoplappen zijn gemaakt in het Burgerweeshuis Amsterdam. Dat daarbij ook nog eens de bijbehorende verhalen telkens van moeder op dochter zijn doorgegeven, is uniek. Door haar liefde voor merk- en stoplappen en het verhaal achter het handwerk, besloot Berthi Smith een boek over deze collectie te schrijven. In haar boek heeft zij de geschiedenis van het Amsterdamse Burgerweeshuis verweven met de geschiedenis van de familie en de jonge meisjes die de merk- en stoplappen hebben gemaakt.

Tijdens de lezing maakt u kennis met de duidelijk herkenbare merklap die in het Burgerweeshuis werd gemaakt en met de familie waar dit textiel vandaan komt. Daarnaast staat Berthi Smith uitgebreid stil bij het handwerkonderwijs aan weesmeisjes in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Met de kennis en vaardigheden die zij daar leerden, moesten zij later in eigen onderhoud kunnen voorzien.
Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen. Als u een oude merklap heeft dan kunt u deze meebrengen zodat Berthi Smith kan kijken of daar mogelijk het een en ander over te vertellen is. U mag er maximaal 1 meenemen.
Na de lezing wordt er een bezoek aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gebracht, waar een expositie over merk- en stoplappen is. De expositie laat bijzondere merklappen zien die gemaakt zijn op Goeree-Overflakkee. De oudste is uit de 18e eeuw. De expositie duurt tot van de zomer.

Aanmelden

De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie en toegang museum, bedraagt slechts €10,00. De lezing start 13:00 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk.

Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch via 06-45104961.

Lezing en expositie over Merk- en stoplappen Lezing en expositie over Merk- en stoplappen