• Nieuws

  • Recreëren

  • Bedrijven

Meer resultaten

Cursus: De Wereld van Rembrandt in zwart/wit

Gepubliceerd: Woensdag 30 januari 2019 om 14:30

Cursus: De Wereld van Rembrandt in zwart/wit

Plaats: Sommelsdijk
Datum: Dinsdag 19 februari 2019 19:30 uur


Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 19 februari 2019 een tweedelige avondcursus over de etsen van Rembrandt van Rijn. “Tijdrovend en gecompliceerd” zo wordt het maken van een ets omschreven. Maar juist door die technische complexiteit, de beperking tot zwart en wit en het doorgaans (piep)kleine formaat, vormt de ets een uitdaging voor de kunstenaar (en vaak ook voor de kijker). Deze cursus wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. Lees hieronder de cursusdata en hoe u zich kunt aanmelden.

De Wereld van Rembrandt

Vanaf de 16e eeuw werd de ets populair als grafische techniek: die was goed te vermenigvuldigen en te verspreiden en zeer bruikbaar voor bijvoorbeeld het illustreren van boeken.

Rembrandt liet zich al jong uitdagen door de etstechniek. Jarenlang oefende en ontwikkelde hij zijn vaardigheden en onderzocht de mogelijkheden die de techniek hem bood. Uiteindelijk was hij in staat om zijn eigenzinnige, maar gevoelige kijk op de mens, net als op zijn schilderijen, tot in detail in de ets toe te passen. Ondertussen schuwde hij ook de emulatie niet; het bewust willen overtreffen van werk dat eerder door collega-etsers was gemaakt.
Rembrandt, met zijn uitgebreide, veelzijdige oeuvre (circa 290 originelen met een veelvoud aan afdrukken) is het uitgangspunt van deze cursus.

Naast algemene theoretische informatie over o.a. techniek en vormentaal, zal er vooral veel te zien zijn: van indrukwekkende Bijbelse afbeeldingen tot platvloerse straattaferelen waarbij Rembrandts gevoel voor humor u niet zal ontgaan.
Omdat Rembrandt niet de enige grootmeester in de etstechniek is geweest, zal er ook enige aandacht besteed worden aan werk van andere etskunstenaars, zowel klassieke als moderne.

Praktische informatie

De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts € 25,00. De cursus bestaat uit 2 dinsdagavonden van 19:30-21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 19 en 26 februari en de docente is Imelda van der Linden.
Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Tekst Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE)

Cursus: De Wereld van Rembrandt in zwart/wit Cursus: De Wereld van Rembrandt in zwart/wit