• Nieuws

  • Recreëren

  • Bedrijven

Meer resultaten

Boeiende presentatie bij PCOB Goeree-Overflakkee

Gepubliceerd: Donderdag 08 november 2018 om 11:26

Boeiende presentatie bij PCOB Goeree-Overflakkee

Plaats: Middelharnis
Datum: Maandag 19 november 2018 14:00 uur


Middelharnis - Een boeiende presentatie bij PCOB-GO? Daar zorgt Joke Kraal voor. Namens Stichting Woord en Daad is zij op 19 november 2018, in de middag te gast bij PCOB Goeree-Overflakkee: "Onderwerp van haar presentatie is ‘Aderlaten of haarlemmerolie, de geschiedenis van de gezondheidszorg’. Kom naar de Hoeksteen in Middelharnis om 14:00 uur. U bent allen hartelijk welkom, de entree is slechts twee euro. Brengt u gerust belangstellenden mee. Wie weet……….. worden zij lid van onze vereniging."Lees hieronder meer.

KBO-PCOB is met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Motto: ‘Wij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.’

Presentatie: 'Aderlaten of Haarlemmerolie'.

Joke begint met enkele feiten uit de Oudheid, die met gezondheid en hygiëne te maken hebben, maar waar mensen toen de achtergrond niet van begrepen.

Zij noemt Hippocrates, een arts uit het oude Griekenland uit de 4de eeuw voor Chr. en Galenus een Romeinse arts uit de 2de eeuw na Chr. Dan volgt iets over de geschiedenis van de gezondheidszorg vanaf de 14de tot de 20ste eeuw. Ook vragen zoals onderstaand komen aan de orde:

  • Welke ziekten heersten er?
  • Wat wist men van hygiëne?
  • Wie verzorgden/behandelden de zieken?
  • Welke behandelingen paste men toe?
  • Welke liefdadigheidsinstellingen waren er?
  • Welke uitvindingen leidden tot de huidige mogelijkheden binnen de gezondheidszorg?

Het verhaal wordt uiteraard verluchtigd door afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en foto's van oude gebouwen en gevelstenen, die aan vroeger herinneren.

Daar zijn soms heel komische dingen bij waar mensen om kunnen lachen.

Er zijn bv. allerlei wonderlijke recepten van kwakzalvers en afbeeldingen van bloedzuigers die de nodige reacties opleveren.

Aan het einde van de presentatie is het wel duidelijk hoe veel er verbeterd is binnen de medische zorg, al brengt dat weer andersoortige problemen met zich mee.

"We zien u graag!"

Bron PCOB Goeree-Overflakkee

Boeiende presentatie bij PCOB Goeree-Overflakkee