22 mei 2023, Middelharnis/Brabant - "In Brabant worden veel wedstrijden georganiseerd, de enthousiaste clubs zetten zich elk jaar weer in om er iets moois van te maken. De gezelligheid in de dorpen maakt het af en zo zijn de Brabantse loopjes erg populair. Laurey van den Berge en Ricardo Sint Nicolaas zijn samen al goed voor veel overwinningen en voegden daar nu weer twee mooie zeges aan toe." Lees hieronder een verslag door AV Flakkee met een drietal wedstrijden die de afgelopen weken werden gehouden >>

Verslag AV Flakkee

Na een sterke Omloop van Menheerse was het voor Laurey van den Berge zaterdag 13 mei tijd voor de Kaaienloop in Oosterhout. Met de jeugdonderdelen en een 5 en 10km was deze wedstrijd goed voor ruim 900 deelnemers. De omstandigheden waren goed, al was het voor de lopers behoorlijk warm. “Ik ben benieuwd wat ik kan, met deze temperatuur wil ik niet te gek doen, meestal bouw ik mijn races zo op dat ik in het tweede deel nog wat over heb.” En zo was het startveld om klokslag 19.00uur vertrokken. Vanuit de start was het Lotte Soeters uit Raamdonksveer die er vol in ging met een eerste kilometer van 3.34min. Van den Berge was enigszins verrast, ze wilde het gaatje met Soeters beperken maar opende zodoende zelf ook veel harder dan gepland. In de tweede kilometer kon ze de aansluiting realiseren en daarna was het snel gedaan met Soeters die haar snelle start geen vervolg kon geven en in korte tijd zelfs op een flinke achterstand lag. Van den Berge maakte van de gelegenheid gebruik om even te temporiseren en te focussen op haar eigen tempo. “Door de harde start in combinatie met de warmte was mijn hartslag best hoog, dus even niet te gek”. En zo kon Van den Berge haar leidende positie goed behouden en de winst bij de dames pakken in een tijd van 37.36min. Soeters volgde uiteindelijk met 41.14min. en was duidelijk te hard gestart.

In Standdaarbuiten werd op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, de 15km van Standdaarbuiten gehouden. Deze wedstrijd maakt deel uit van het West-Brabant Loopcircuit wat Ricardo Sint Nicolaas al viermaal op zijn naam schreef. Ook nu kwam het weer tot een spannend duel met Okbazgi Kidane, de Eritrese atleet uit Poortvliet. Vanuit de start namen de twee afstand van de overige 180 deelnemers. De samenwerking was goed, het tempo lag strak op 18,5 per uur en na twee van de drie ronden zonder verschillen was duidelijk dat de laatste ronde de beslissing moest brengen. Kidane gaf aanvankelijk geen krimp en kon goed mee in de versnelling van Sint Nicolaas die pas in de laatste kilometer het verschil kon maken. De Flakkeese marathontopper plaatste op 400 meter van de streep een splijtende aanval, Kidane capituleerde, en met een laatste kilometer van 3.01min. (20 km/h) won de atleet uit Oude-Tonge de 15km in een tijd van 48.48min. Kidane volgde op zeven seconden als tweede en feliciteerde Sint Nicolaas, nagenietend van de prachtige strijd! Freek Goedhart kwam in actie op de 5,4km en deed dat uitstekend door als derde te finishen in 19.43min.

Ook op Hemelvaartsdag werd in Delft de Golden Tenloop 10km gehouden. Een groot evenement met een mooi parcours, deels door de oude stad afgewisseld met stukken park. Om 15.00uur klonk het startschot voor de 2500 atleten en namens AV Flakkee zagen we Christiaan van Beusichem in de voorste gelederen. Hij ging sterk mee in een kopgroep met o.a. de topatleten Nixon Fernandes, Marco van Etten, Niels Baljet en Dominic Bersee. Met 15.48min als doorkomst na 5km was duidelijk dat het hard ging. Vanaf hier was het Bersee die nog eens versnelde, hij pakte uiteindelijk de winst in een snelle tijd van 30.51min. Van Beusichem hield keurig stand in de kop en finishte als zesde in 31.56min, daarmee werd hij eerste in de categorie mannen 40-45. “Het ging lekker, de eerste helft kon ik goed mee in de kopgroep en ik ben tevreden met deze tijd, zeker op dit parcours dat nog best lastig is.”

Foto's

Foto 1:

Laurey van den Berge op weg naar de winst in de Kaaienloop 10km in Oosterhout.

Extra foto's:

- Christiaan van Beusichem in de laatste meters van de Golden Ten in Delft.

- Ricardo Sint Nicolaas in actie met Kidane in Standdaarbuiten.