20 mei 2023, Nieuwe-Tonge - "Na alweer een competitiebreak, de zovéélste in de 5e klasse district West II, gaat het vlaggenschip van NTVV zich opmaken voor de laatste twee wedstrijden, te beginnen met het finale thuisduel tegen DVV Delft. De ontmoeting op Sportpark de Kopernis is de voorlaatste match met trainer/coach Wim Eilander aan het roer..." Lees meer en bekijk hieronder de foto van ‘Man of the Match’ Youri Kievit >>

Nonchalant NTVV zegeviert in laatste thuisduel over DVV Delft

Na alweer een competitiebreak, de zovéélste in de 5e klasse district West II, gaat het vlaggenschip van NTVV zich opmaken voor de laatste twee wedstrijden, te beginnen met het finale thuisduel tegen DVV Delft. De ontmoeting op Sportpark de Kopernis is de voorlaatste match met trainer/coach Wim Eilander aan het roer. Het zal de zebra’s er daarom alles aan gelegen zijn om de Capellenaar op het thuishonk een passend afscheidscadeau aan te bieden in de vorm van een klinkende zege. De zwart-witten kunnen geen beroep doen op laatste man Jeroen Roijers, die zal worden vervangen door zijn jongere broer Erik. Het treffen in Delft eindigde in een 0-8 overwinning voor de Nieuwe-Tongenaren, die destijds geen kind hadden aan de groen-witte formatie.

De Delftenaren, die onlangs het contract met trainer Martin Schouten hebben weten te verlengen, realiseerden een zéér merkwaardige prestatiecurve het afgelopen jaar. Na een mager begin, met liefst zeven nederlagen op rij, werd de stijgende lijn ingezet met als absolute uitschieter de 1-0 thuiszege op de aanstaande kampioen SCO’63. Van de laatste 5 officiële treffens won DVV Delft, dat in 2014 nog werd verkozen tot Voetbalploeg van het jaar in de gemeente Delft, er 3, dus NTVV zij gewaarschuwd!

Beide elftallen tonen aanvallende intenties

De wolkenloze lucht is strakblauw van kleur, de temperatuur zomers en de noord-westenbries voelt aangenaam verkoelend aan als referee Emre Er het voorlaatste formele duel voor beide teams laat losbarsten. De thuisequipe zet onmiddellijk druk op de Delftse goal en creëert via de rechterflank enkele dreigende aanvallen, met daarbij een belangrijke rol voor Jens(ie) van Es, die met zijn rapheid én handelings-snelheid zijn tegenstander een lastige middag zal bezorgen. De Delftenaren laten daarnaast zien dat ze niet naar Nieuwe-Tonge zijn gekomen om enkel en alleen te verdedigen. Een eerste gevaarlijke aanval van de groen-witten wordt op het juiste moment onschadelijk gemaakt door linksback Arjen van Weenen, die daarmee zijn team behoedt voor een vlotte achterstand. Aan de andere kant knalt Brett van Vliet een vrije trap met veel gevoel op het doel van Luuk Baan, die de bal klemvast in de armen opvangt. Uit een volgende aanval van de zebra’s deponeert Youri Kievit het leer met precisie tot bij Brett van Vliet, maar de jeugdige spielmacher toucheert de bal met té weinig kracht en richting, waardoor ook deze poging vroegtijdig strandt.

Jens van Es steelt de 1-0 voor NTVV

NTVV combineert prima en vlotjes van aanval naar aanval, maar écht uitgespeelde kansen verschaft de ploeg van trainer Eilander zich vooralsnog niet. Jens van Es soleert behendig langs drie verdedigers, maar de laatste man van DVV Delft blijkt een brug te ver voor de frêle aanvaller. Beide defensies staan goed gepositioneerd en hebben hun zaakjes goed op orde. Het gevecht speelt zich daarom in hoofdzaak af op het middenveld, waarbij referee Er in de geest van de wedstrijd fluit en weinig onderbrekingen laat noteren, hetgeen de kwaliteit van ’t spel beslist ten goede komt. Langs de lijn geeft DVV-coach Schouten kalmpjes aanwijzingen aan zijn mannen, die vechten voor wat ze waard zijn en getuigen van een aanzienlijke progressie in verge-lijking met het eerste duel met de Nieuwe-Tongse brigade en dat verdient een pluim. Na exact een half uur spelen komen de Delftenaren toch op achterstand als één van de verdedigers te zacht terugspeelt en, hoe kan het ook anders, Jens van Es er als de kippen bij is om zijn team eindelijk op de verlangde 1-0 voorsprong te trakteren.

NTVV beslist wedstrijd nog voor rust

De ban lijkt daarmee gebroken voor de zebra’s, die na de 1-0 nét wat meer finesse in hun aanvallen durven te leggen. Youri Kievit brengt Gert Aantjes in stelling, maar zijn inzet wordt in eerste instantie weggewerkt, waarna Kievit uit de rebound de 2-0 intikt. Arbiter Er gaat nog in conclaaf met zijn grensrechter, maar ziet na het kortstondige onderonsje geen reden om de goal af te keuren. Enkele minuten verder laat NTVV een nieuwe aanvalsgolf neerdalen in de Delftse doelmond. Gert Aantjes geeft af aan Nick van Alphen die met buitenkant rechts probeert Luuk Baan te verschalken, maar de prima doelwachter weet de bal nog met zijn vuist te beroeren, waarna Youri Kievit het met een omhaal probeert, maar de bal verdwijnt ergens naast het doel van Baan.

Jens van Es laat een fabuleus schot van de pantoffel af glijden, dat op even zo fraaie wijze door Baan wordt gestopt. De thuisploeg krijgt dotten van kansen om de score op te voeren, maar het vizier staat niet op scherp. Vier minuten voor rust krijgen de Nieuwe-Tongenaren een hoekschop, die via Nick van Alphen en Brett van Vliet bij eindstation Youri Kievit komt. Met een weergaloze omhaal, waarbij de centrumspits opzichtig de zwaartekracht tart, hamert Kievit de bal in de touwen. Een acrobatisch hoogstandje van de spits, die de handen van het publiek op elkaar krijgt en door z’n ploeggenoten vurig wordt gefeliciteerd met deze wondergoal. De Delftenaren, die tot de 3-0 uitstekend partij gaven, lijken danig aangeslagen na ’t kunststukje van Kievit. De spitsen worden niet meer bereikt en NTVV krijgt in de laatste minuten voor rust legio grote kansen om de stand op te voeren, maar sluitpost Baan en wat misfortuin zorgen ervoor dat de spelers met 3-0 op het bord naar de koele kleedkamers snellen.

Metamorfose NTVV in tweede helft

Met een splijtende pass van de uitploeg die op het ultieme moment van de schoen afketst begint de tweede helft spectaculair. Uit een hoekschop van DVV ontspruit een grote kans, maar het schot zeilt voorlangs de goal van Davy Schellevis die opgelucht adem kan halen. In de tegenstoot zet Glenn Kievit broer Youri vrij voor keeper Baan, die met een fraaie redding een hattrick van de oudste van de broers Kievit voorkomt. In de daaropvolgende snel uitgevoerde aanval wordt Jens van Es door Van Alphen de diepte in gestuurd, waarna de meegekomen Gino van der Zant de 4-0 lijkt binnen te schieten, maar de bal rolt tergend langzaam naast. NTVV is heer en meester en kan frank en vrij combineren op de helft van de groen-witten, maar is slordig in de afronding. Uit een nieuwe aanval van de poulains van de scheidende Wim Eilander rost Youri Kievit de bal snoeihard op de kruising, waarna Brett van Vliet een moge-lijkheid krijgt om de stand een rianter aanzicht te geven, maar ook zijn poging treft geen doel. Na zo’n 20 minuten wisselt NTVV twee pionnen en lijkt vrede te hebben met de stand, waardoor er her en der steekjes van de pen af glijden. “Het is geen Emmentaler!”, maant Wim Eilander in zijn laatste match als trainer op De Kopernis zijn spelers, waarna Gert Aantjes de woorden van zijn coach lijkt te beantwoorden met een bevrijdend doelpunt, maar de spits weet de buitenkans niet te verzilveren.

Aansluitingstreffer geeft DVV weer hoop

Met nog tien minuten te spelen valt uit het niets de 3-1, als één van de Delftenaren Davy Schellevis met een prachtig lobje weet te passeren. Met kick-and-rush voetbal proberen te gasten uit de Prinsenstad een tweede goal te bewerkstelligen, met als gevolg dat NTVV plenty ruimte krijgt om de soldaten aan het front te bevoorraden. Youri Kievit passt de bal op invaller Robin Noteboom die Brett van Vliet in staat stelt om de wedstrijd te beslissen, maar opnieuw dwarrelt de bal rakelings langs de paal.

Benauwd slot voor de zebra’s

De klok op De Kopernis geeft 90 aan als Davy Schellevis ver uit zijn goal komt om een Delftse alles-of-niets aanval te ontregelen. Dat lukt, maar de bal arriveert bij een DVV’er die ziet dat Schellevis nog onderweg is naar zijn domein en het speeltuig op formidabele wijze in de lege NTVV-goal laat ploffen en de 3-2 registreert. Het publiek reageert met afgrijzen op het prachtige doelpunt, want de herinnering aan het treffen met SVV op 18 maart j.l., toen hun favorieten een comfortabele 3-0 voorsprong als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen, staat voorgoed in ieders geheugen gegrift.

Eén minuut later gaat er dan ook een zucht van verlichting door de NTVV-aanhang als Brett van Vliet aan alle onzekerheid een einde maakt en onberispelijk de 4-2 binnenschiet. De prima leidende Emre Er beëindigd de vermakelijke ontmoeting vervolgens subiet en NTVV mag 3 punten bijschrijven op hun conto met de kant-tekening dat de ploeg het zich veel te moeilijk heeft gemaakt in het tweede bedrijf. Na afloop kunnen de spelers en supporters zich ruimhartig laven aan de velerlei reüniefestiviteiten die tot laat op de avond in de kantineruimte worden gevierd.

Aanstaande zaterdag kunnen de zebra’s voor het laatst dit seizoen hun kunsten vertonen in de uitmatch tegen het de laatste weken zieltogende GLZ Delfshaven.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal:

Davy Schellevis.

Achter:

Gino van der Zant, Erik Roijers (66; Leander Kom), Marko Karsbergen, Arjen van Weenen (66; Tim Jordaan).

Midden: Glenn Kievit, Brett van Vliet, Nick van Alphen.

Voor: Jens van Es, Youri Kievit, Gert Aantjes (82; Robin Noteboom).

Niet gewisselde speler(s):

Emiel Buijs

Man of the Match:

Youri Kievit

Scoreverloop:

30 Jens van Es 1-0

32 Youri Kievit 2-0

41 Youri Kievit 3-0

81 DVV Delft 3-1

92 DVV Delft 3-2

93 Brett van Vliet 4-2

Foto:

Youri Kievit ontvangt de bloemen voor de uitverkiezing ‘Man of the Match’ uit handen van zijn teamgenoot Jasper van der Welle. De centrumspits scoorde twee goals, waarvan de laatste het predicaat ‘eredivisiewaardig’ moeiteloos toekomt.

Tekst door David Bakker